Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 148 pregleda
Strahuju od blokade

Proračun Brodsko-posavske županije zbog bolnica čak 45 posto veći

Danijel Marušić, Brodsko-posavska županija
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Župan Danijel Marušić istaknuo je kako to ne znači da će županije morati podmiriti višemilijunske gubitke bolnica, ali i dodao kako bi, po "principu spojenih sudova", u slučaju blokade zdravstvenih ustanova moglo doći i do blokade županija kao osnivača

Brodsko-posavska županija izglasala je danas svoj proračun za 2017. godinu "težak" 618,5 milijuna kuna, čak 425 milijuna kuna veći od ovogodišnjeg. Razlog tolikog "podebljavanja" je uključivanje prihoda svih zdravstvenih ustanova u fiskalni sustav županija, sukladno novom zakonu.

Župan Danijel Marušić istaknuo je kako to ne znači da će županije morati podmiriti višemilijunske gubitke bolnica, ali i dodao kako bi, po "principu spojenih sudova", u slučaju blokade zdravstvenih ustanova moglo doći i do blokade županija kao osnivača.

- Svima je jasno da regionalna uprava nema takve fiskalne kapacitete da bi mogla sanirati dugove bolnica. U slučaju nekih većih poremećaja u smislu blokade, morat ćemo tražiti pomoć od države – rekao je Marušić. Osim gubitka pravnog subjektiviteta bolnice u Novoj Gradiški, dvije brodsko-posavske bolnice u procesu tzv. sanacije povećale su akumulirani gubitak s 33 milijuna kuna na čak 130 milijuna kuna.