Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Boban predao šest novih vozila hitne medicine

Prosječna starost vozila hitne pomoći u županiji samo dvije godine

Zavod za hitnu medicinu ima 120 vozila, od čega 50 novih
1/14
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Vrijednost šest novih vozila je 3,3 milijuna kuna, novac je osigurala Splitsko-dalmatinska županija

Ključeve šest novih vozila hitne medicinske pomoći predao je župan Blaženko Boban ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dr. Leu Luetiću. Vozila ukupne vrijednosti gotovo 3,3 milijuna kuna osigurala je Splitsko-dalmatinska županija iz decentraliziranih sredstava, a dodijelit će se ispostavama Hitne medicinske pomoći u Jelsi na Hvaru, Imotskom, Sinju i Splitu. Nova vozila još će poboljšati vozni park hitne medicine Splitsko-dalmatinske županije koji je već sada među najkvalitetnijima u državi.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Makedonski kulturni centar Makedonski kulturni centar Bez obzira na to kojeg je datuma, bitno je da je Božić u našim srcima

Izvanredno obavljaju posao

– U skladu s našom ustaljenom praksom koju su počeli moji prethodnici i na tome im zahvaljujem, tako smo i na početku ove godine realizirali šest vozila Hitne pomoć koja će služiti za još kvalitetniji, brži i bolji prijevoz pacijenata. Vozila su Zavodu za hitnu medicinu primarna sredstva za rad kako bi se zadovoljili svi standardi koji su zakonom propisani i postigao onaj zlatni sat o kojemu se stalno govori. Od šest novih vozila tri ostaju u Splitu, a po jedno odlazi u Jelsu, Imotski i Sinj. Nadam se da ćemo ovime pomoći svima onima kojima je nažalost potrebna brza i hitna intervencija. Ovime postižemo zavidnu razinu opremljenosti, ali i obnovljenosti voznog parka Zavoda za hitnu medicinu. Koristim priliku da zahvalim ravnatelju i cijelom timu ljudi koji rade u Zavodu, jer u proteklom razdoblju gotovo da i nismo imali pritužbi na njihov rad, funkcioniranje i brzinu intervencije – rekao je Boban.

Viroexpo Sajam Viroexpo Splitsko-dalmatinska županija novi partner

Naglasio je kako služba hitne medicine tijekom turističke sezone kada se broj ljudi, a time i intervencija, višestruko povećava, izvanredno obavlja svoj iznimno važan zadatak spašavanja ljudskih života.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Leo Luetić iznio je impresivne podatke o voznom parku.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

– Jako sam zadovoljan voznim parkom hitne medicine! Sada je prosječna starost naših vozila između dvije i tri godine, što je najbolje u Republici Hrvatskoj. Nama su automobili jako bitni jer nam omogućuju što brži dolazak s ljudima i opremom do ozlijeđenog i bolesnog pacijenta. Ispravan i dobar automobil, koji je udoban za pacijenta prilikom transporta do KBC-a, može biti od životne važnosti – poručio je dr. Leo Luetić.

Iznio je i podatak kako u ovom trenutku Zavod za hitnu medicinu ima 120 vozila, od čega 50 novih.

Lani 200.000 pacijenata

Luetić je napomenuo kako po pravilnicima vozila nakon pet godina u timu hitne medicine trebaju prijeći u sanitetski prijevoz ili se otuđiti iako su to praktički još nova i ispravna vozila. Dodao je kako po brojkama kroz dvije godine cijela županija prođe kroz Zavod za hitnu medicinu. Prošle su godine imali 20.000 intervencija, a kroz sve ispostave je prošlo 200.000 pacijenata. Naglasio je kako je vrijeme intervencije od poziva u skladu s europskim standardima, prosječno deset minuta u urbanim područjima, a dvadeset u ruralnim.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Župan Blaženko Boban ovom je prigodom napomenuo da je Splitsko-dalmatinska županija krajem prošle godine pomogla osigurati još jedan prostor Zavodu za hitnu pomoć kako bi se osigurao dodatan prostor za medicinske intervencije u Zavodu za hitnu medicinu nakon što se upravna zgrada preseli u primjerenije prostore.

– Dosadašnji prostor osmislit ćemo kako bismo proširili medicinski dio. Očekujemo da će to u ovoj godini biti gotovo. Svjesni smo da ovo nije konačno rješenje, ali u ovom prijelaznom razdoblju svakako će nam biti od velike pomoći – rekao je ravnatelj Luetić.

Čelnici su isprobali vlak od trajektne luke do Kopilice, ta je dionica duga dva kilometra, a pruga je iskopana prije 35 godina Grad Split pokrenuo projekt razvoja sustava brze gradske željeznice, uključila se i županija Prvi grad u kojem će se do zračne luke moći stići vlakom Tek će gradnjom Centra za zbrinjavanje otpada biti moguća konačna sanacija deponija na Karepovcu i ostalih odlagališta na području županije Započinje jedna od najvećih investicija u županiji Odobreno 323 milijuna kuna za Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici!