Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Započinje jedna od najvećih investicija u županiji

Odobreno 323 milijuna kuna za Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici!

Tek će gradnjom Centra za zbrinjavanje otpada biti moguća konačna sanacija deponija na Karepovcu i ostalih odlagališta na području županije
1/3
Foto: Regionalni centar čistog okoliša Lećevica
Ukupna vrijednost gradnje Centra za gospodarenje otpadom i 6 pretovarnih stanica u županiji iznosi 454,129.208 kuna

Na Staru godinu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić stavio je potpis na odluku za financiranje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici u vrijednosti od gotovo 323 milijuna kuna. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ističe kako to znači da su ispunjeni svi preduvjeti i da više nema zapreke za željno iščekivanu Lećevicu. Župan ističe kako ga je ta vijest iznimno obradovala.

U Županiji održano tradicionalno primanje za braniteljske udruge Boban pozvao branitelje da među mlađim generacijama šire istinu o Domovinskom ratu

– Nije mi ljepše mogla završiti godina! Potpisana je odluka o sufinanciranju Lećevice! Riječ je o ugovoru koji vrijedi točno 322,498.130,9 kuna, dakle to je jedna od najvećih investicija na području naše županije – prva je Bobanova reakcija. 

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

EU financira 71 % projekta

Dodaje kako očekuje potpisivanje ugovora polovinom prvog mjeseca, a do početka ožujka objavu natječaja za izvođenje radova.

Za projekt Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u Kladnjicama, Općina Lećevica, Regionalnom centru čistog okoliša d.o.o. je, kao uspješnom prijavitelju, odobreno 322,498.130,90 kuna, odnosno 71 posto prihvatljivih projektnih troškova, što predstavlja udio Europske unije u sufinanciranju ukupnih prihvatljivih troškova. Sredstva su odobrena 31. prosinca 2018. godine u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., čiji je specifični cilj smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Čelnici su isprobali vlak od trajektne luke do Kopilice, ta je dionica duga dva kilometra, a pruga je iskopana prije 35 godina Grad Split pokrenuo projekt razvoja sustava brze gradske željeznice, uključila se i županija Prvi grad u kojem će se do zračne luke moći stići vlakom

U odluci se navodi kako su za sufinanciranje prihvatljivih troškova projekta iz Kohezijskog fonda planirana sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Za provedbu projekta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Regionalni centar čistog okoliša d.o.o., potpisat će u roku od 45 dana Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Centar za gospodarenje otpadom Lećevica predviđen je kao sustav građevina i uređaja za obradu, oporabu i zbrinjavanje otpada. Sukladno Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije planirana je i gradnja pretovarnih stanica.

Zaštita ljudskog zdravlja

Riječ je o projektu od državnog značaja koji je uvršten u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2020. godine, a u sufinanciranju njegove gradnje sudjeluju Europska unija, Fond za zaštitu okoliša i Splitsko-dalmatinska županija. Ukupna vrijednost gradnje Centra za gospodarenje otpadom i 6 pretovarnih stanica u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznosi 454,129.208 kuna, dakle bez troškova pripreme projekta i tzv. “neprihvatljivih” troškova.

Bolja oprema za još bolju i bržu reakciju vatrogasaca U županiji demonstriran sustav za praćenje vatrogasnih vozila Donacija za vatrogasce: 230 GPS uređaja i dva tegljača-tankera

– Gradnja Centra za gospodarenje otpadom sa šest pretovarnih stanica, uz aktivnosti na odvajanju otpada na mjestu nastanka koje moraju provoditi gradovi i općine, omogućit će potpunu uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u županiji uz primjenu najsuvremenijih principa zaštite okoliša i ljudskog zdravlja na korist stanovništva Splitsko-dalmatinske županije i njezinih posjetitelja. Time će se ispuniti strateški i planski ciljevi Republike Hrvatske, a jednako tako i obveze Republike Hrvatske iz Pristupnog ugovora s Europskom unijom – ističu u Regionalnom centru čistog okoliša.

Tek će gradnjom Centra za zbrinjavanje otpada biti moguća konačna sanacija deponija na Karepovcu i ostalih odlagališta na području županije, kao i kvalitetno zbrinjavanje i gospodarenje otpadom s kojim pojedini gradovi već imaju velikih problema.

Gradnja nove zgrade policijske postaje u Imotskom vrijedna je 34.9 milijuna kn Ministar policije potpisao ugovor o gradnji policijske postaje U Imotskom se gradi nova zgrada granične policije Usvojen proračun Splitsko-dalmatinske županije Županijska skupština donijela budžet za 2019. godinu Prvi put županijski proračun bit će veći od milijardu kuna