Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županijska skupština donijela budžet za 2019. godinu

Prvi put županijski proračun bit će veći od milijardu kuna

Usvojen proračun Splitsko-dalmatinske županije
1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Ukupan iznos je 1,064 milijarde kuna, 13 posto više u odnosu na 2018., a proračun je veći zbog 80 milijuna kuna za gradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici te 120 milijuna kuna iz fondova EU

Proračun za 2019. godinu Splitsko-dalmatinske županije iznosi milijardu i 64 milijuna kuna. Riječ je o najvećem proračunu dosad, koji je u odnosu na 2018. godinu uvećan za 13,5 posto. Kako je obrazloženo na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je proračun usvojen, do povećanja je došlo u prvom redu zbog predviđenih 80 milijuna kuna za gradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici te zbog 120 milijuna kuna čije se povlačenje očekuje u sklopu fondova Europske unije.

Ivo Žinić Usvojen županijski proračun za 2019. “težak” 893,3 milijuna kuna Za zdravstvo i obrazovanje daju gotovo 720 milijuna kuna

Strategija razvoja županije

– Županijski proračun je primarno financijski dokument, financijski okvir, ali je proračun i slika strategije razvoja županije – kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je kratko analizirao usvojeni proračun za koji drži da je razvojan i kvalitetan.

– Prvi put županijski proračun prelazi milijardu kuna. Naravno, to je jednim dijelom zbog toga što idemo u kreditni aranžman za Regionalni centar čistog okoliša Lećevica, ali ne treba zaboraviti 119,5 milijuna kuna koje će županija i institucije naslonjene na županiju povući iz fondova EU – rekao je Boban.

Posebno je naglasio više od 50 novih mjera za koje tvrdi kako su jako vidljive u proračunu za 2019., od kojih je izdvojio Program sufinanciranja gradnje i adaptacije obiteljskih kuća u ruralnim područjima, s jasnim kriterijima tko će se i pod kojim uvjetima moći prijaviti za dobivanje sredstava.

Gastroadvent u Splitu Gastroadvent Novinari upalili svijeću nade na adventskom vijencu od češnjaka

– Drugo što želim istaknuti je sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za fondove EU onim jedinicama lokalne samouprave koje dosad nisu mogle pripremati dokumentaciju ni aplicirati na razne fondove jer nisu imale osigurana sredstva – rekao je Boban.

S tom je mjerom nedavno upoznao sve načelnike i gradonačelnike iz županije na sastanku u Makarskoj.

Obnova 13 škola

Projekti poticanja gospodarskog razvitka nastavit će se istim mjerama kao i u 2018., ali bit će poboljšani određenim mjerama kreditiranja gospodarskih projekata. Boban je izdvojio i energetsku obnovu škola za što su već dobili odobrenje u resornom Ministarstvu. U ovoj i idućoj godini obnovit će 13 škola.

– U području gradnje prometne infrastrukture oslanjamo se na doneseni plan Vlade sa sjednice održane 4. svibnja u Splitu, u sklopu projekata koji će, nadam se ovih dana, biti usvojeni u državnom Proračunu i proračunu Hrvatskih cesta, i to od tunela Kozjak, cesta u splitskoj aglomeraciji, od brze ceste Mravince – TTTS i dalje prema Omišu – najavio je Boban.

Gradnja nove zgrade policijske postaje u Imotskom vrijedna je 34.9 milijuna kn Ministar policije potpisao ugovor o gradnji policijske postaje U Imotskom se gradi nova zgrada granične policije

Izdvojio je i neke od projekata koji će se financirati iz fondova EU: “Skriveni habitati izvora rijeke Jadro”, planirana nabavka 16 vatrogasnih vozila za koje su već pokrenuli postupak nabave, te očekuju da će osam takvih vozila imati do nove protupožarne sezone. Izrađuje se i projektna dokumentacija za Centar za obuku za vatrogastvo jugoistočne Europe koji će biti smješten u SDŽ-u.

Što se tiče rasprave na sjednici skupštine, Boban je ustvrdio kako je bila jako konstruktivna.

– Većina vijećnika prihvatila je našu preporuku da amandmane pošalju ranije kako bi ih naše stručne službe mogle analizirati i eventualno prihvatiti. Od 17 amandmana ranije poslanih, sedam smo ugradili u naše mjere, četiri smo u cijelosti prihvatili. Žao mi je zbog politikantstva jedne manje skupine vijećnika. Što reći na situaciju kada ti vijećnici predlože dva amandmana, skupštinska većina ih prihvati a onda ih predlagači povuku!? Ipak, velika većina je bila konstruktivna i na tomu im zahvaljujem u ime svih građana Županije, a na nama u izvršnoj vlasti je da u godini pred nama  realiziramo ono što je Skupština prihvatila – zaključio je Boban.

Sastanak u Makarskoj Splitsko-dalmatinski župan u Makarskoj okupio sve svoje gradonačelnike i načelnike Boban pozvao gradove i općine da sufinanciraju liječničke specijalizacije