Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Usvojen županijski proračun za 2019. “težak” 893,3 milijuna kuna

Za zdravstvo i obrazovanje daju gotovo 720 milijuna kuna

Ivo Žinić
Foto: Večernji list
Iduće je godine planirano 97 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak

Donesen je proračun Sisačko-moslavačke županije za 2019. "težak" 893,3 milijuna kuna, u koji su uključeni prihodi i rashodi proračunskih korisnika u vlasništvu županije. Proračun je prihvaćen na sjednici Županijske skupštine u Topuskom s 25 glasova za te osam suzdržanih, nitko nije bio protiv. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je prilikom predstavljanja proračuna da su u njega pokušali ugraditi razvojnu i socijalnu komponentu.

smanjena je i cijena korištenja u druge svrhe Mjesni domovi besplatni za krstitke i rođendane

Moguće i povećanje

– Ukupni prihodi i primici su 325 milijuna kuna, a prihodi naših proračunskih korisnika, ustanova u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi, zaštiti prirode i prostornog uređenja su u iznosu od 628 milijuna kuna. Ukupni planirani prihodi i primici za iduću godinu iznose 954 milijuna kuna. U odnosu na lanjski proračun, kada su prihodi bili 824 milijuna kuna, ovo je 130 milijuna kuna veći proračun. Nažalost, kao i svake godine imamo određeni minus. Oko 15,5 milijuna minusa bit će prenijeto u iduću godinu uz 45 mil. kuna minusa proračunskih korisnika, najviše iz zdravstva, što iznosi 61 milijun kuna. Ukupni rashodi i izdaci u Proračunu SMŽ-a za 2019. planirani su u iznosu od 893,3 milijuna kuna, a sastoje se od rashoda poslovanja, rashoda za nabavu nefinancijske imovine i izdataka za financijsku imovinu i otplate zajmova – kazao je župan, napomenuvši kako je to sto milijuna kuna više rashoda u idućoj godini, a sve zbog velikih projekata koji se planiraju na području Županije.

Na stručnoj će praksi steći nova znanja, kompetencije i vještine ERASMUS + Učenici i nastavnici putuju u Irsku, Italiju, Portugal, Češku...

Najveći je projekt gradnja središnjeg paviljona Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, koji je u tijeku, a u proračunu je i budući projekt gradnje znanstvenog, kulturnog i obrazovnog centra u nekadašnjoj domobranskoj vojarni u Sisku.

Istaknuto je kako bi se proračun, realiziraju li se pregovori o zajedničkim razvojnim sporazumima s nekim županijama, poput Zagrebačke i Karlovačke, mogao povećati rebalansom i za dodatnih 150 milijuna kuna.

Povećanje prihoda

– Moram reći da nas veseli povećanje prihoda od poreza na dohodak na 97 milijuna kuna budući da se ta sredstva ulažu u razvoj te povećanje prihoda vezanih uz projekte koji su na razini od 60 milijuna kuna – istaknuo je župan Žinić.

Najveći proračun imat će Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u visini od 628,3 milijuna kuna, od čega će na zdravstvo otpasti 580 milijuna kuna. Slijedi Odjel za prosvjetu, kulturu i sport koji će imati na raspolaganju 155,8 milijuna kuna od kojih na obrazovanje ide 138,6 milijuna, a Odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj pripada 47,2 milijuna kuna u 2019. godini.

Konkretno, na socijalnu zaštitu iduće godine bit će potrošeno 45,6 milijuna kuna, na ekonomske poslove 45,5 milijuna kuna, na kulturu i religiju 13,1 milijun kuna, a na zaštitu okoliša 5,5 milijuna kuna.

Reeboot Infogamer Reboot Infogamer SI-MO-RA predstavila prve rezultate PISMA