Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
ERASMUS +

Učenici i nastavnici putuju u Irsku, Italiju, Portugal, Češku...

Na stručnoj će praksi steći nova znanja, kompetencije i vještine
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Tehnička škola Sisak dobila je 102.000 eura za još jedan projekt stručne prakse na koju će otputovati 38 učenika, kazao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović

Sisačko-moslavačka županija će s oko 250.000 kuna sufinancirati Erasmus projekte Tehničke škole Sisak, Srednje škole Glina, Ekonomske škole Sisak i Osnovne škole Ludina.

– Projekt Tehničke škole Sisak sufinanciran je s gotovo 17.000 eura, Srednje škole Glina s 25.000 kuna, Ekonomske škole Sisak također s 25.000 kuna i Osnovne škole Ludina s gotovo 10.000 eura. To su sve važni projekti u kojima će učenici i nastavnici steći velika iskustva – rekao je župan Ivo Žinić za potpisivanja ugovora o sufinanciranju.

Proračun u malom Transparentnost Predstavljen proračun županije za 2019. "težak" 940 milijuna kuna

“Praksa za život”

Tehnička škola Sisak i ove godine nastavlja slati svoje učenike na stručnu praksu u inozemstvo, ovaj put ih 26 ide u Italiju te 12 u Portugal.

– Tehnička škola Sisak dobila je 102.000 eura za još jedan projekt stručne prakse na koju će otputovati 38 učenika. Kao i obično, s učenicima smo odradili pripremu, dobro smo ih opremili, osigurali džeparac i sve organizirali pa očekujem da će nam na proljeće, kad se vrate s putovanja i kad se ponovno vidimo s njima, prenijeti svoja iskustva – kazao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović predstavljajući projekt “Učenjem kroz rad do kompetencija za tržište rada”.

Ekonomska škola Sisak prvi je put u Erasmusu, a dobila je potporu za projekt “Praksa za život” u sklopu kojeg će 17 učenika 3. i 4. razreda, smjera poslovni tajnik, obavljati stručnu praksu u Dublinu.

Šumarstvo SMŽ je treća u RH Uspješno koriste Program ruralnog razvoja

I Srednja škola Glina prvi put sudjeluje u projektu mobilnosti te u Irsku na praksu šalje 10 učenika ekonomskog usmjerenja.

– Za ekonomiju smo se odlučili jer, nažalost, unutar sustava obrazovanja ekonomije nema prakse za učenike što će se, nadamo se, uskoro promijeniti. Voljeli bismo iduću godinu u mobilnost uključiti naš novi smjer. Kao što vam je poznato, upisujemo drugu generaciju učenika za drvodjeljske tehničare dizajnere i želja nam je povezati ih s našim ekonomistima što se tiče strukovnog obrazovanja. Ideja imamo pregršt i trenutačno ih stavljamo na papir – rekla je ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić Novosel.

Bolnica ima ukupno 16 odjela, od kojih su neki smješteni u zaštićenim spomenicima kulture Obnavlja se Neuropsihijatrijska bolnica u popovači 'Bolnici kontinuirano nedostaje liječnika specijalista'

U programu i osnovna škola

Osnovna škola Ludina potporu je dobila za projekt „Evalu8 – Individualne mobilnosti osoblja s ciljem osposobljavanja i usavršavanja“, vrijedan 35.000 eura.

Školi je to već peti projekt iz Erasmusa, a provest će ga kroz 14 mobilnosti, među kojima je gostovanje učitelja engleskog jezika koji će predavati dva tjedna u Finskoj, a drugi glazbenu kulturu u Češkoj. 

Centar kompetencija Sisačko-moslavačka županija Vojarna u Lađarskoj postat će znanstveno-kulturni i obrazovni centar županije