Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija

Vojarna u Lađarskoj postat će znanstveno-kulturni i obrazovni centar županije

Centar kompetencija
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Vojarna u Lađarskoj jedan je od najljepših objekata u Sisku, no zbog nebrige države danas je devastirana

Sisačko-moslavačkoj županiji darovana je protekli tjedan bivša vojarna u Lađarskoj u Sisku u koju Županija namjerava smjestiti znanstveno-kulturni i obrazovni centar. Za to će na raspolaganju imati gotovo 10.000 četvornih metara korisne površine, koliko ima domobranska vojarna. Potpisivanjem ugovora o donaciji između ministra državne imovine Gorana Marića i župana Ive Žinića provedena je tako odluka sa sjednice Vlade RH održane krajem veljače 2017. godine u Sisku.

Čelnici lobiraju da skelski prijevoz dobije status kao i brodski na Jadranu Nužne za život Pomoć općinama za skelski prijevoz preko rijeke Save

Zgrada iz 19. stoljeća

– Vrijednost ovog objekta procijenjena je na 4,85 milijuna kuna. To je impozantna zgrada s okolišem, ukupne površine gotovo deset tisuća četvornih metara. U njoj bi, vjerujem, vrlo brzo trebao započeti s radom budući znanstveno-kulturni i obrazovni centar Sisačko-moslavačke županije. On će prije svega biti regionalni centar kompetencija u kojem će naši studenti učenici, ali i svi drugi, stjecati određena znanja i vještine iz određenih visokih tehnologija. Objekt će ponajprije služiti učenicima i studentima, bit će tu i prostora za smještaj stranih studenata i profesora putem studentske razmjene. Uz praktikume, tu će biti prostora za potrebe Učiteljskog fakulteta iz Petrinje i Metalurškog fakulteta iz Siska, studentskog centra s organiziranom prehranom studenata te za druge potrebe – objasnio je župan Žinić, istaknuvši kako je u tijeku izrada glavnog projekta vrijednog milijun i pol kuna kojim će se ishoditi građevinska dozvola.

Vojarna u Karlovcu Prenamjena Derutna vojarna postat će Centar izvrsnosti

– Jedan od planiranih sadržaja jest i smještaj budućeg studija sestrinstva koji u Sisku planira pokrenuti Hrvatsko katoličko sveučilište. Centar ćemo povezati i s budućim domom za učenike, koji će biti u sadašnjoj Strukovnoj školi nakon što se škola premjesti u nove prostore. Cilj nam je da u vojarni zaživi pravi studentski kampus. No, smjestit će se tamo i budući centar za reindustrijalizaciju ovog prostora, a tamo će biti mjesta i za sadržaje i tehnologije koji će biti od koristi i tvrtkama – napomenuo je župan.

Vrijednost cijelog projekta, koji uključuje uređenje zgrade sagrađene krajem 19. stoljeća i koja je pod zaštitom države, procjenjuje se na 70 do 100 milijuna kuna koje Županija kao investitor namjerava povući iz europskih fondova. Prijava na natječaje bit iduće godine.

Cikloturizam Potpore razvoju cikloturizma U borbi za dio kolača od 44 milijarde eura

Gdje su mladi, tu je i budućnost

– Prostor koji je već desetljećima devastiran i opustošen ovim se činom pretvara u prostor života koji će služiti za obrazovanje mladih, a tamo gdje su mladi, tamo je i budućnost – kazao je za potpisivanja ugovora ministar Goran Marić.

Vojarna je prepuštena propadanju nakon što ju je prije 15-ak godina napustila vojska, no sada bi trebala ponovno vratiti stari sjaj. Sigurno glavna njena buduća sastavnica bit će centar kompetencija za područje strojarstva i elektrotehnike. Nositelj centra kompetencija bila bi Tehnička škola Sisak u partnerstvu s drugim srednjim školama na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, a u suradnji s visokoškolskim ustanovama i gospodarskim subjektima na području RH, ali i inozemstva.

Otvorenje poduzetničko inkubatora u Kutini poduzetnički inkubator U Kutini otvoren PUNK Svečanost u vojarni 123. brigade hv-a u požegi Domovini prisegnulo 60 djevojaka i 264 mladića