Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nužne za život

Pomoć općinama za skelski prijevoz preko rijeke Save

Čelnici lobiraju da skelski prijevoz dobije status kao i brodski na Jadranu
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Po 100.000 kuna dobit će općine iz županijskog proračuna jer same ne bi mogle pokriti trošak održavanja i zaposlenih

Sisačko-moslavačka županija već četvrtu godinu nastavlja sufinancirati javni skelski prijevoz. Za četiri skelska prijelaza u županiji na području Općine Martinske Vesi (skelski prijelazi Desni Dubrovčak-Lijevi Dubrovčak i Tišina Kaptolska-Tišina Erdetska) te Općine Sunja (prijelazi Selište Sunjsko-Kratečko i Gradusa Posavska-Lukavec) Županija će izdvojiti 200.000 kuna.

Hrvatska Kostajnica 12. rujna 1991. Obilježena 27. godišnjica proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice

– U prošloj godini sunjskim skelama prevezeno je 6366 vozila i 7546 osoba, te na području Općine Martinska Ves 6613 vozila i 6869 osoba. Dakle, vidi se da su ove skele jednom dijelu stanovnika nužne za normalan život – rekao je župan Ivo Žinić prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju javnog riječnog prometa s načelnicima općina Martinska Ves i Sunja, Stjepanom Ivošem i Grgom Dragičevićem.

– S obzirom na to da su veliki troškovi održavanja te imamo 11 zaposlenih, pitanje je što bi bilo sa skelskim prijevozom bez ovog sufinanciranja – dodao je Žinić napomenuvši kako sa 150.000 kuna pomaže i Ministarstvo prometa dok preostali trošak financiraju općine. Istaknuo je i kako već neko vrijeme lobiraju da skelski prijevoz dobije isti status kao i brodski prijevoz do otoka čime bi država preuzela njegovo financiranje.

– Skele na području općine Martinska Ves od velike su važnosti jer jednim dijelom povezuju Sisačko-moslavačku i Zagrebačku županiju. Godišnji su troškovi oko 500.000 kuna što općinski proračun od nešto više od sedam milijuna ne bi, bez pomoći, mogao izdržati – rekao je načelnik Martinske Vesi Stjepan Ivoš posjetivši kako je prve godine s 50.000 kuna pomogla i Zagrebačka županija jer skela spaja i područje te županije, no više ne sudjeluju u financiranju.

– Naši stanovnici često koriste skelu jer većina ima poljoprivredne površine na drugoj obali Save – rekao je sunjski načelnik. 

Općina Velika Ludina Suradnja Sisačko-moslavačke županije i Općine Velika Ludina Oni ne trebaju besplatne udžbenike, svi će imati tablete