Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Prenamjena

Derutna vojarna postat će Centar izvrsnosti

Vojarna u Karlovcu
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Centar izvrsnosti bit će mjesto za dodatno podučavanje darovitih iz STEM područja, ali i drugih učenika za ona zanimanja koja su potrebna na tržištu rada - kazala je Vesna Hajsan Dolinar, karlovačka dožupanica

Čak 50 milijuna kuna vrijedan je posao uređenju zgrade bivše oružane u Trgu bana J. Jelačića u Karlovcu; nova stolarija, uređenje zidova, fasada, novo krovište, opremanje unutrašnjosti, kako bi se današnja derutna vojarna koja već opasno prijeti prolaznicima pretvorila u Centar izvrsnosti.

Radićeva ulica u Karlovcu Aglomeracija Karlovac Na Zvijezdi će se urediti kanalizacija, nogostup, popločit će se Radićeva

- Prijavili smo se na natječaj Ministarstva kulture od kojeg možemo dobiti 30 milijuna kuna, a tražimo sredstva i iz drugih izvora kako bismo do 2020. godine imali zgradu u funkciji. Naime, Tehnička i Trgovačko – ugostiteljska škola imenovane su centrima kompetentnosti za strojarstvo, informatiku, elektrotehniku, turizam i ugostiteljstvo, a Centar izvrsnosti bit će mjesto za dodatno podučavanje darovitih iz STEM područja, ali i drugih učenika za ona zanimanja koja su potrebna na tržištu rada - kazala je Vesna Hajsan Dolinar, karlovačka dožupanica.

Država ima na raspolaganju milijardu kuna za gradnju centara izvrsnosti po Hrvatskoj, a prenamjena karlovačke višestoljetne vojarne u mjesto gdje će djeca, od vrtićke dobi, do studija, odnosno za cjeloživotno učenje, imati mjesto gdje će naučiti dodatna znanja i vještine, jedna je od lokacija koja će biti izgrađena među prvima. 

- Robotika, elektrotehnika, strojarstvo, građevinarstvo, promet, sve su to predmeti koji ne mogu biti obrađeni u jednom satu nastave tjedno, odnosno 35 sati godišnje. Zato će učenici osnovnih i srednjih škola  svoje vještine u okviru nastavnog plana , ali i izvannastavnih aktivnosti razvijati kroz 15-ak različitih područja. Učenici osnovnih škola iz cijele županije dolazit će jednom tjedno od 9 do 12 sati u Centar izvrsnosti, a među njima će biti i potencijalno darovita djeca - dodala je V. Hajsan Dolinar.

Osim Tehničke škole, Trgovačko – ugostiteljske u projektu sudjeluju i Zajednica tehničke kulture, karlovačko Veleučilište, ostale srednje škole, ali i tvrtke čiji proizvodi i tržište formiraju potrebe za obrazovanjem radnika u određenim područjima.

Vrtić Grabrik Premalo novca u karlovačkom proračunu Odgodili gradnju novog mosta na Kupi, gradit će moderan vrtić