Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Premalo novca u karlovačkom proračunu

Odgodili gradnju novog mosta na Kupi, gradit će moderan vrtić

Vrtić Grabrik
1/6
Foto: Grad Karlovac
Mještani Velike Jelse s kojima smo razgovarali, kazali su kako su čekali do sada, pa mogu još neko vrijeme, obzirom da u blizini imaju alternativne mostove, a preko dotrajalog mogu pješice ili biciklom i gradnja novog vrtića, kažu nam sugovornici, u ovom je slučaju ipak puno važnija

- Ne odustajemo od gradnje mosta na Kupi između naselja Velika Jelsa - Hrnetić već ga odgađamo kako bismo mogli izgraditi novi vrtić u Grabriku. Oba smo gradilišta planirali otvoriti ove godine, no kako će realizacija oba biti skuplja od predviđenog, odlučili smo se za vrtić, obzirom da su novi vrtići prioritet grada - pojasnio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić na sjednici karlovačkog Gradskog vijeća krajem kolovoza.

Radićeva ulica u Karlovcu Aglomeracija Karlovac Na Zvijezdi će se urediti kanalizacija, nogostup, popločit će se Radićeva

Gdje je zapelo s gradnjom novog mosta na Kupi najavljenoj za drugu polovicu godine, tada ga je pitao Renato Humić, HDZ-ov vijećnik iz mjesnog odbora Velika Jelsa. Dobivenim odgovorom u tom su dijelu grada očito zadovoljni, obzirom da od tada nije bilo upita na tu temu na adresi investitora. Mještani Velike Jelse s kojima smo razgovarali, kazali su kako su čekali do sada, pa mogu još neko vrijeme, obzirom da u blizini imaju alternativne mostove, a preko dotrajalog mogu pješice ili biciklom i gradnja novog vrtića, kažu nam sugovornici, u ovom je slučaju ipak puno važnija. Ipak, Nikola Badovinac, karlovački aktivist, nekada i karlovački oporbeni vijećnik, pita se je li gradnja mosta bila samo predizborno obećanje. Zanima ga kako je novac namijenjen za most moguće koristiti za gradnju vrtića, te tko je krivo računao procijenjene vrijednosti za most i vrtić kada se oba iznosa probijaju za par milijuna kuna na javnoj nabavi, pita se Badovinac.  

U Gradu ponavljaju kako ne odustaju od mosta, te traže način kako platiti i gradnju mosta, ali da su ove godine odlučili izgraditi novi vrtić Grabrik; najveći vrtić u gradu, montažni objekt star nekoliko desetljeća koji prima više od 200 mališana.

-  Za oba smo projekta u proračunu osigurali novac. Prvotna je procjena za gradnja mosta bila 15,7 milijuna kuna, a vrtića Grabrik 17,8 milijuna kuna. No, u dva postupka javne nabave dobile smo ponude koje su premašivale procijenjenu vrijednost. Po toj je ponudi cijena mosta 17 milijuna kuna. Ponuditelji za gradnju vrtića dali su cijenu od 23 milijuna kuna. Dakle, ponude za oba projekta premašile su očekivane iznose tako da smo se morali odlučiti za ono što nam je veći prioritet, a to su svakako djeca. Za vrtić je u proračunu osigurano 23 milijuna kuna; dio je vlastiti novac, a dio iz kredita i u rujnu će izvođač radova biti uveden u posao. Zadali smo si rok da iduće jeseni vrtić Grabrik bude gotov, moderan, nov, veći s mališanima u njemu - pojasnio je gradonačelnik Mandić.

Dodao je kako na zadnjem rebalansu proračuna Karlovca nije ukinuta stavka za gradnju mosta Velika Jelsa – Hrnetić.
Gotovo 200 mališana iz Grabrika raspoređena su po vrtićima diljem Karlovca. Tijekom ljeta Grad je obnovio dio vrtića Banija, te dogradio vrtić Dubovac novcima Grada i Ministarstva za demografiju.

poplava Strateški državni projekt Obrana Karlovca od poplave vrijedna 120 milijuna eura