Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obnavlja se Neuropsihijatrijska bolnica u popovači

'Bolnici kontinuirano nedostaje liječnika specijalista'

Bolnica ima ukupno 16 odjela, od kojih su neki smješteni u zaštićenim spomenicima kulture
1/5
Foto: Večernji list
Nedavno su za 500.000 kuna uredili parkiralište, a ove će godine obnoviti i sanitarne čvorove na dva odjela forenzičke psihijatrije

Neuropsihijatrijsku bolnicu "Dr. Ivan Barbot" u Popovači uskoro očekuje početak radova na energetskoj učinkovitosti. Rezultat je to odobrenog projekta na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Euroambasdor Sisak Srednjoškolci postali euroambasadori na tri godine

– Natječaj smo dočekali spremni, s pripremljenim projektima i uz potporu Razvojne agencije SIMORA, pa rezultat nije izostao. Uskoro krećemo u energetsku obnovu ukupno pet objekata – tri bolnička odjela, zgradu bolničke kuhinje te zgradu u kojoj su smješteni laboratorij, ljekarna i prosektura. Cilj je smanjenje potrošnje energije – kazuje ravnateljica bolnice prim. Marina Kovač, dr.med.

Vrijednost radova je 8,3 milijuna kuna, nakon čega bi ušteda u potrošnji energije trebala pomoći i poboljšanju financijske situacije popovačke bolnice, koja dijeli sudbinu većine naših bolnica.

Bolji standard za pacijente

– Kao i većina bolnica, i mi teško usklađujemo naše prihode i rashode. Prvih devet mjeseci ove godine poslovali smo s manjkom prihoda nad rashodima od 2,710.000 kuna. Razlog je manjka u činjenici da bolnica svojim prihodima ne može podmiriti sve rashode koji nastaju u poslovanju, a koji su nužni za redovito funkcioniranje bolnice – napominje ravnateljica Kovač ističući kako posebnu ulogu u negativnoj bilanci imaju rashodi na koje ne mogu utjecati poput lanjskog povećanja plaća od šest posto, a za koje HZZO nije osigurao dodatna sredstva.

Obnovljena cesta Obnovljena dionica državne ceste od Vratečkog do Orlekovića Asfalt će pojednostaviti život u Lekeniku i Pokupskom

Unatoč tome bolnica pronalazi rješenja za povećanje standarda pacijenata i osoblja. Lani su nabavili novi RTG uređaj, sustav za digitalizaciju i ortopan te kompletno uredili postojeći prostor RTG čime je omogućena kvalitetnija dijagnostika. Ove godine nabavili su bolničke krevete za palijativne bolesnike, aparat za acidobazni status... Nedavno je uređeno i parkiralište.

– Osim bolničkog parkirališta (1770 m²), čije je proširenje i rekonstrukciju financirao Grad Popovača s 500.000 kuna, do kraja godine uredit ćemo sanitarne čvorove na dva odjela forenzičke psihijatrije, urediti 500 m² PVC podova te obnoviti fasadu zgrade u kojoj se nalazi Odjel za psihoterapiju s dnevnom bolnicom i Odjel biologijske psihijatrije – dodaje prim. dr. med. Kovač.

Na specijalizaciji 19 liječnika

Bolnica ima postelja za 44 akutna, osam palijativnih i 647 kronična pacijenta, od toga 200 forenzičkih te 60 stolaca u dnevnoj bolnici. Organizirani su u 16 bolničkih odjela, od kojih se dio nalazi u starim dvorcima, zaštićenim spomenicima kulture. U Bolnici je zaposleno 636 djelatnika, a i popovačka ustanova bori se s manjkom liječnika specijalista.

– Bolnici kontinuirano nedostaje liječnika specijalista, a taj je problem jače izražen posljednjih godina zbog odlaska liječnika u inozemstvo ili u zagrebačke bolnice. U posljednjih godinu dana bolnicu je napustilo pet specijalista, a dvoje je došlo raditi iz drugih ustanova. Trenutačno u zagrebačkim klinikama specijaliziramo 19 liječnika čiji povratak očekujemo idućih godina, što bi trebalo poboljšati situaciju – zaključila je 
Kovač.

stiže voće, povrće, mliječni prozivodi... U ovim školskim kuhinjama od sada će se pripremati samo kvalitetni obroci Radovi u Novskoj Godina u znaku energetske obnove škola i dvorane Žinić: Djeca dugo budu u školi, stoga je bitno da zgrade budu zdrave