Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Godina u znaku energetske obnove škola i dvorane

Žinić: Djeca dugo budu u školi, stoga je bitno da zgrade budu zdrave

Radovi u Novskoj
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Učenike u Novskoj u idućem će polugodištu dočekati nove klupe, ali i sportska dvorana. Vrijednost projekta je 7,1 mil., a bespovratno je 4 milijuna kn

Ova je godina u znaku energetske obnove sedam osnovnih škola u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije. Za radove na obnovi škola u Novskoj, Glini, Topuskom, Lipovljanima, Gvozdu, Gori i Sunji operativnim programom Konkurentnost i kohezija osigurano je 20,1 milijun kuna.

Cikloturizam Potpore razvoju cikloturizma U borbi za dio kolača od 44 milijarde eura

– Energetska obnova ovih zgrada izuzetno je važna, jer će podići kvalitetu boravka djece i mladih u prostorijama odgoja i obrazovanja, ali i direktno utjecati na smanjenje potrošnje energije i onečišćenja okoliša. S obzirom na to da su škole mjesta gdje učenici provode velik dio dana, bitno je uzeti u obzir i aspekt zdravih zgrada koje nastaju kvalitetnom energetskom obnovom – rekao je župan Ivo Žinić, a dožupan Roman Rosavec je protekli tjedan obišao dvije škole na kojima radovi traju ili će uskoro započeti.

Velik iznos za općinu

U OŠ Novska započela je obnova školske zgrade i sportske dvorane. Vrijednost projekta je 7,162.000 kuna od čega je bespovratno 4,014.000 kuna. Radovi na OŠ Novska krenuli su sredinom kolovoza, a osim vanjskih radova, obuhvaćaju ugradnju nove stolarije, novu rasvjetu, obavljaju se poslovi na kotlovnici, izmijenjeno je krovište na školskoj sportskoj dvorani, a radnici će uskoro na vanjske zidove dvorane postavljati ploče od stiropora za energetsku zaštitu te toplinsku i zvučnu izolaciju.

– Ulaganja u školstvo na području županije su prioritet, a radovi na školskim objektima su bili nužnost – rekao je zamjenik župana Rosavec.

Ravnateljica OŠ Novska Antonija Mirosavljević istaknula je kako očekuje završetak radova na kotlovnici tijekom listopada, a početkom drugog polugodišta očekuje se završavanje svih radova i povratak učenika u energetski obnovljenu i uređenu školu. Na školi je dosad obavljen veliki dio posla, slijedi nanošenje završnog sloja na postavljenu toplinsku oblogu pa će škola uskoro dobiti novu vizuru.

Glina Analiza Financijske agencije ukazuje na pozitivne gospodarske trendove u županiji U godini dana 1000 zaposlenih više kod poduzetnika

Uskoro će započeti radovi u Lipovljanima u OŠ Josipa Kozarca vrijedni 6,730.000 kuna, od čega je bespovratno 3,173.000 kuna.

– U sufinanciranju ovog projekta sudjelovat će i Općina Lipovljani iznosom od 300.000 kuna, što je za samu Općinu pozamašan iznos, no saznanjem da tako ulažemo u djecu koja su naša budućnost, to je zaista najmanje što možemo učiniti za njih i boljitak njihova rada – rekao je načelnik Nikola Horvat.

Barem jednaki uvjeti

Zamjenik župana Roman Rosavec posjetio je i područne odjele Osnovne škole Zorke Sever u Donjoj Gračenici i Voloderu (Grad Popovača) gdje je također planirana energetska obnova. U područnom odjelu u Donjoj Gračenici OŠ Zorke Sever riječ je o projektu vrijednom 1,939.000 kuna, od čega je bespovratno 685.000 kuna, a radovi tek počinju. U područnom odjelu Voloder vrijednost projekta je 1,454.000 kn, od čega je bespovratno 825.000 kn i stigla je Odluka o financiranju.

Ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec istaknula je značaj ove vrijedne investicije za Područnu školu u Donjoj Gračenici koju pohađaju 42 učenika.

– Raduje me ova najavljena obnova jer je cilj obrazovanja u Hrvatskoj da sva djeca imaju barem podjednake uvjete, pa tako i djeca u Donjoj Gračenici – rekla je Martinec.

Čelnici lobiraju da skelski prijevoz dobije status kao i brodski na Jadranu Nužne za život Pomoć općinama za skelski prijevoz preko rijeke Save Obnovljena osnovna škola "Zorka Sever" u Popovači Stvaranje boljih uvjeta rada učenicima i nastavnicima Više od 100 milijuna kuna uloženo u školske objekte na području županije