Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Analiza Financijske agencije ukazuje na pozitivne gospodarske trendove u županiji

U godini dana 1000 zaposlenih više kod poduzetnika

Glina
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Tvrtke su ostvarile 8,8 posto veći prihod lani nego 2016. godine, a 68,2 posto poduzetnika poslovalo je s dobiti

Analiza godišnjih financijskih izvještaja za 2017. godinu, koju je provela Financijska agencija, pokazuje kako su se na području Sisačko-moslavačke županije napokon počeli događati pozitivni gospodarski trendovi. Prema podacima Fine lani je na području Ssisačko-moslavačke županije poslovalo 1995 poduzetnika (stotinjak više nego 2016.) sa 17.015 zaposlenih, što je u odnosu na prethodnu godinu rast broja zaposlenih od oko 1000 (6,2 posto).

Obnovljena osnovna škola "Zorka Sever" u Popovači Stvaranje boljih uvjeta rada učenicima i nastavnicima Više od 100 milijuna kuna uloženo u školske objekte na području županije

Nadalje, ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 9,35 milijardi kuna, što je 8,8 % više u odnosu na prihod iz 2016. Od 1995 poduzetnika, njih 68,2 % je poslovalo s dobiti, dok je 31,8 % poduzetnika ostvarilo gubitak.

Konsolidirani financijski rezultat poduzetnika je negativan, tj. ostvaren je neto gubitak (dobit minus gubitak razdoblja) u iznosu od 36,6 milijuna kuna čemu su najviše pridonijeli negativni rezultati Petrokemije koja je sama imala gubitak od 242,6 milijuna kuna i time "pojela" dobit preostalih tvrtki.

Pozitivan smjer

– Da nema velikih gospodarskih subjekata koji su u određenim poteškoćama, mislim da bi rezultati bili više nego dobri. Posebno nas veseli to što smo sada negdje na razini 1995 poduzetnika, dakle više nego što smo imali prije, a to znači da se ipak krećemo u pozitivnom smjeru. Uvijek se govori o broju nezaposlenih, a prava je tema broj zaposlenih, a on se kod nas povećava. To ipak znači da smo sanirali sva ona otpuštanja u mnogim trgovačkim društvima, posebno onima koji su propali i trend zaposlenosti polako raste – ističe čelnik HGK Županijske komore Sisak Boris Mesarić.

Župana sisačko-moslavačkog Ivu Žinića raduje rast gospodarstva, ali i uočeni rast zaposlenih kod poduzetnika.

Dodijeljena priznanja Zlatna kuna Zlatne plakete Uručena priznanja najboljim tvrtkama u SMŽ u 2017. godini

– Naše gospodarstvo svake godine bilježi lagani rast. Raduje nas što je u prošloj godini zabilježen porast zaposlenih u gospodarstvu, dakle u poduzetništvu, više od 6 posto dok su plaće rasle 2,9%. To govori o laganom rastu gospodarstva, a mi time nismo zadovoljni u potpunosti. Međutim, imamo i dosta malih obrtnika pa i obrtništvo bilježi lagani rast – rekao je župan Žinić koji se nada kako će ovi pozitivni trendovi dovesti i do daljnjeg rasta zaposlenosti, no svjestan je, kaže, da postoji jedna aktualna prepreka.

Bitno sufinanciranje kredita

– Moja poruka poduzetnicima je da vode brigu i o radnicima. Nije sve samo u profitu, treba voditi brigu i o radnicima jer u nekim sektorima plaće su izuzetno niske pa vjerujem da će poduzetnici imati teškoća jer upravo zbog niskih plaća radnici i odlaze – dodao je Žinić najavivši daljnje mjere usmjerene poticanju razvoja gospodarstva u županiji.

Sisačko-moslavačka županija svake godine ulaže značajan novac za poticanje poduzetništva, više od 10 mil. kuna putem 14 mjera potpora u segmentu turizma, malog i srednjeg poduzetništva i obrta. Najznačajnija je mjera sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite.

Zgrada suda u Sisku Za kvalitetnije pravosuđe Otvorena obnovljena zgrada suda u Sisku