Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Stvaranje boljih uvjeta rada učenicima i nastavnicima

Više od 100 milijuna kuna uloženo u školske objekte na području županije

Obnovljena osnovna škola "Zorka Sever" u Popovači
1/3
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Za energetsku učinkovitost šest osnovnih škola utrošit će se 35 milijuna kuna, većim dijelom iz fondova Europske unije

Sisačko-moslavačka županija ovoga je ljeta ostvarila i dovršila projekte ulaganja u školske objekte u svom vlasništvu u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna. Dakako, najveće pojedinačno ulaganje i zasigurno najvažniji projekt iz područja obrazovanja u SMŽ-u posljednjih godina je Osnovna škola Zorke Sever u Popovači, koja je vrijedna više od 65 milijuna kuna i koja je nakon višegodišnje izgradnje otvorila svoja vrata 500-tinjak učenika.

Čelnici lobiraju da skelski prijevoz dobije status kao i brodski na Jadranu Nužne za život Pomoć općinama za skelski prijevoz preko rijeke Save

No, osim ove kapitalne investicije i mnogi su drugi projekti usmjereni k poboljšanju školskog standarda na području županije.

– Činjenica da smo uložili toliki novac pokazuje namjeru Županije da stvorimo što bolje uvjete za obrazovanje naših mladih. Učenici u svim dijelovima županije moraju imati zadovoljavajući standard obrazovanja i na tome ćemo i dalje raditi – istaknuo je župan Ivo Žinić.

Zamjena stolarije u Gimnaziji

Ljetos je započela i energetska obnova šest osnovnih škola – OŠ Novska, OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima, OŠ Sunja, OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gorama, OŠ Glina i OŠ Gvozd, a u tijeku je natječaj i za energetsku obnovu OŠ Vladimir Nazora u Topuskom. U Županiji ističu da će energetskom obnovom škola, vrijednom gotovo 35 milijuna kuna, učenici i zaposlenici novim fasadama, sustavom grijanja i rasvjetom te stolarijom dobiti učinkovitije i ugodnije uvjete za rad.

– Osim na energetskoj obnovi, Županija je ugovorila zamjenu stolarije u Gimnaziji Sisak koja je u fazi izrade uzorka radi suglasnosti konzervatora. Radovi su vrijedni malo više od 1,5 milijuna kuna – dodaje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Javna rasvjeta Vrsar Energetska obnova javne rasvjete

Županija i ove godine nastavlja s projektom Topli obrok – obrok zdravlja u sklopu kojeg se obnavljaju kuhinje u osnovnim školama radi uvođenja standarda od minimalno tri topla obroka tjedno. U tijeku su radovi na obnovi kuhinje lekeničke OŠ “Mladost”, vrijedni gotovo pola milijuna kuna. Dograđuje se i I. osnovna škola Petrinja, koja u postojećem prostoru nema mjesta za kuhinju i blagovaonicu. Ona će projektom vrijednim više od 3 milijuna kuna dobiti blagovaonicu za sve učenike, novu kuhinju i kotlovnicu. Paralelno se ulaže i u školska sportska igrališta. Završeno je igralište u OŠ Novska, a ovih dana završit će se igrališta u SŠ Glina i SŠ Viktorovac. Sva tri igrališta dio su zajedničkog projekta vrijednog gotovo 2 mil. kuna.

Postavljeni i projektori

– Ljetos su u osnovnim školama kojima je Županija osnivač postavljane i pametne ploče i projektori. Ukupno je kupljeno 30 pametnih ploča, što s prošlogodišnjima čini više od 100 pametnih ploča u županijskim školama – napominje Vlahov koji dodaje da je nabavljen i multimedijalni softver koji učenicima pruža mogućnost interaktivnog oblika nastave.

U mnogim drugim školama obavljeni su i manji radovi te nabavljena oprema.

Interpretacijski centar baštine Banovine Uskoro sve spremno za prelazak na novu lokaciju u Gupčevoj ulici u Petrinji Centar baštine Banovine u rujnu se seli u svoj prostor Vanjsko igralište Osnovne škole Novska Vanjsko igralište Nova atletska staza, teren za odbojku, tenis, košarku...