Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Uskoro sve spremno za prelazak na novu lokaciju u Gupčevoj ulici u Petrinji

Centar baštine Banovine u rujnu se seli u svoj prostor

Interpretacijski centar baštine Banovine
1/4
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Sjedište se sastoji od izložbenog prostora, ureda za osoblje te dvorišta u kojima se planiraju organizirati i događanja na otvorenom

Interpretacijski centar baštine Banovine (ICBB) u rujnu bi trebao dobiti svoje sjedište u Gupčevoj ulici u Petrinji. Tako će ova ustanova u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije dobiti još jedan poticaj za svoje aktivnosti. Ustanova je osnovana krajem 2016. s ciljem prezentacije i promocije baštine Banovine, a paralelno s organizacijom izložbi i drugih aktivnosti, trajao je proces pronalaženja adekvatnog prostora.

Kulturni centar braće Radić Kreće realizacija projekta u Desnom Trebarjevu u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića Nova zgrada Kulturnog centra braće Radić do 2021.

– Natječajem Ministarstva kulture za investicijske potpore u 2017. dodijeljeno nam je ukupno 1,5 milijuna kuna te se krajem godine krenulo u adaptaciju i sanaciju stare šumarije koju je Županija otkupila od Hrvatskih šuma za 700.000 kuna. Radovi su završeni u proljeće te se od tada prostor priprema za ishođenje uporabne dozvole i osiguravanje formalno-pravnih uvjeta za početak rada – kazuje nam ravnateljica ICBB-a Martina Mladenović.

Druga zbirka u Hrvatskoj

Sjedište se sastoji od izložbenog prostora, ureda za osoblje te dvorišta u kojima se planiraju organizirati i događanja na otvorenom poput radionica, tribina, promocija, projekcija...

– Uz prostor, u prvoj godini rada fokusirali smo se na definiranje svog identiteta i organizacije rada, registraciju zavičajne obiteljske zbirke Bešlić pri Ministarstvu kulture te umrežavanje sa srodnim institucijama i udrugama – napominje Mladenović.

Nova škola u Popovači Nova škola u Popovači pred otvorenjem Dio djece od jeseni u novim školskim klupama

Zavičajna zbirka Bešlić, tek druga registrirana zavičajna zbirka na području županije, upisana je u Registar kulturnih dobara RH, a predstavljena je izložbom “Petrinjska zemla - materijal”. Osim u rodnom mjestu zbirke, Petrinji, izložba je gostovala i u Novskoj te u H. Kostajnici, a rad Centra podrazumijeva i sudjelovanje u kulturnom životu drugih općina i gradova Banovine. Tako je u Glini i Topuskom Centar bio suorganizator Noći muzeja i manifestacije Dan himne, organizirali su Industrijsku rutu Zrinski u povodu Dana industrijske baštine, a baštinu Banovine Centar je predstavio i u Matici Hrvatskoj u Zagrebu.

Izdali knjigu i etno bojanku

U sklopu svoje djelatnosti Centru je nekoliko projekata financiralo Ministarstvo kulture, Zaklada za poticanje partnerstva i civilnog društva te gradovi Glina i Petrinja, a do sada su izdali i knjigu “Stvarateljica Priča” autorice Andree Šipuš te etno bojanku s motivima narodne nošnje viduševačkog kraja “Ko ima u što, lako se obleče” autorice Martine Mladenović. U pripremi je i izdavanje etno bojanke u kojoj će se prikazati narodne nošnje župe Čuntić koju Centar priprema u suradnji s KUD “Čuntićanka”. Centar je član krovne nacionalne udruge za promicanje baštine Interpretirajmo Hrvatsku.

Aglomeracija Novska Aglomeracija Novska Do kraja 2020. nova kanalizacija