Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Kreće realizacija projekta u Desnom Trebarjevu u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića

Nova zgrada Kulturnog centra braće Radić do 2021.

Kulturni centar braće Radić
1/4
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Kulturni centar u suradnji s OŠ iz Martinske Vesi osmislio je predstavu o životu braće prema slikovnici M. Stanković “Dva brata, dva Hrvata”

Do 2021. godine, kada se obilježava 150. godišnjica rođenja Stjepana Radića trebala bi biti sagrađena nova zgrada, buduće sjedište Kulturnog centra braće Radić u Desnome Trebarjevu, rodnome mjestu braće Radić. Time bi bio ispunjen najvažniji organizacijski cilj ove najmlađe ustanove u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije.

Nova škola u Popovači Nova škola u Popovači pred otvorenjem Dio djece od jeseni u novim školskim klupama

- Projektant zgrade je arhitekt Ivica Plavec. Riječ je o iznimno značajnom projektu vrijednom oko 8 milijuna kuna, koji ima podršku općine Martinska Ves, Sisačko-moslavačke županije i župana Ive Žinića. Podršku ovome projektu dala je i Vlada RH na svojoj sjednici održanoj u Sisku. Naime, prepoznata je potreba za mjestom na kojemu bi javnosti bila predstavljena povijesna uloga braće Radić, a u gradnji planiramo objediniti sredstva EU fondova, Ministarstva kulture, Županije i Općine – kazuje nam ravnateljica Kulturnog centra Jasmina Jovev.

Osnovna djelatnost ustanove je promocija nasljeđa braće Radić, Antuna i Stjepana, rođenih u Sisačko-moslavačkoj županiji na isti dan, 11. lipnja, ali različitih godina. Taj je datum i uzet za Dan županije.

Promocija nasljeđa

– Nasljeđe Radića promovirat ćemo putem izdavačko-informativne i edukativne djelatnosti, kulturno – umjetničkih radionica, predstava, koncerata, predavanja, izložbi i sličnih manifestacija. U tim ćemo aktivnostima surađivati i s drugim ustanovama i pojedincima – kazuje Jovev koja je prije šest mjeseci postala prva ravnateljica ove ustanove.

Roditelji poginulih branitelja u Sisku Sisak Skupština Udruge roditelja poginulih branitelja

Od tada je Kulturni centar uspostavio suradnju s općinom Martinska Ves kao i Osnovnom školom “Braća Radić” iz M. Vesi te su s njima realizirali dječju kazališnu predstavu o životu i djelu Antuna i Stjepana Radića, nastaloj prema slikovnici Marice Stanković “Dva brata, dva Hrvata”. Cilj je da predstava gostuje i u drugim osnovnim školama.

Dijelili brošure

Kulturni centar braće Radić obilježio je i Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve organizacijom stručnog skupa pod nazivom “90. obljetnica lipanjskih žrtava” u Spomen domu braće Radić u Desnom Trebarjevu.

U sklopu proslave Dana županije organizirali su i biciklijadu pod nazivom “Od Radića do Radića”.

– Na biciklijadi je sudjelovalo 80-ak rekreativaca koji su prešli 30 kilometara od Petrinje i spomenika Stjepanu Radiću do Desnog Trebarjeva, rodnog mjesta braće Radić. Svima smo podijelili edukativne brošure o braći Radić. Namjera nam je bila stvoriti svojevrsnu edukativnu biciklističku stazu gdje bi osim rekreacije biciklisti dobili i neke nove spoznaje o povijesnim ličnostima – ističe Jasmina Jovev.

Ona najavljuje da će sa županijskom ustanovom Interpretacijski centar baštine Banovine obilježiti krajem godine 100. obljetnicu najpoznatijeg govora Stjepana Radića koji je 24. studenoga 1918. godine na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu pozvao Hrvate da u novu političku zajednicu “ne srljaju kao guske u maglu”!

Utrka solarnih automobila Bogat program u povodu Dana županije Fešta počinje utrkom solarnih automobila Upisi u srednje škole U utorak počinju prijave za željene obrazovne programe Stipendija od 400 kuna svima koji upišu deficitarno zanimanje