Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U utorak počinju prijave za željene obrazovne programe

Stipendija od 400 kuna svima koji upišu deficitarno zanimanje

Upisi u srednje škole
1/2
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija
Strukovna škola Sisak trogodišnji smjer krojača, za koji nema interesa godinama, zamijenila četverogodišnjim modnim tehničarom

Učenici osnovnih škola Sisačko-moslavačke županije imaju priliku u školskoj godini 2018./2019. upisati jednu od 13 srednjih škola na području Županije. Sve škole zajedno nude i više nego dovoljno mjesta za sve učenike koji završavaju osnovnu školu, ukupno 1364 mjesta te dodatnih 43 u glazbenim školama.

Stipendija 400 kuna

Učenici od 26. lipnja mogu početi u sustavu prijavljivati željene obrazovne programe, a 13. srpnja očekuje se završetak cijelog postupka.

Sisačko-moslavačka županija, ali i Republika Hrvatska u cjelini, ima izrazitu potrebu za strukovnim zanimanjima. Učenici koji završe deficitarna strukovna zanimanja lako se zapošljavaju, a nedostatak radne snage potiče poslodavce i na povećavanje plaće u takvim zanimanjima.

Dodjela nagrade Dragutinu Pasariću Nagrada za životno djelo Dragutin Pasarić Moslavinu i županiju slika – perom

– Upravo iz tih razloga županija za ovu školsku godinu kreće s programom stipendiranja svih učenika koji upišu jedno od strukovnih deficitarnih zanimanja. S 400 kuna mjesečno stipendirat će se svi učenici koji upišu za elektroinstalatere (SŠ Glina), instalatere grijanja i klimatizacije (TŠ Kutina), bravare (SŠ Novska), mesare (SŠ Petrinja), autolimare, autoelektričare, instalatere kućnih instalacija i bravare (IOŠ Sisak), autolakirere, soboslikare-ličioce, zidare, keramičare-oblagače, krovopokrivače, montere suhe gradnje (Strukovna škola Sisak), konobare, kuhare, slastičare (SŠ Topusko) te konobare i kuhare (SŠ Viktorovac) – kazuje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Od ove godine još je jedna novost iz Sisačko-moslavačke županije bitna za upis u srednje škole.

Novosti u programima

Naime, svi učenici koji ove godine upišu škole na području županije, a smješteni su u Učeničkom domu u Kutini, taj dom neće plaćati. Županija će pokrivati cjelokupan iznos Doma koji su do sada plaćali roditelji.

– Na taj način žele se zadržati učenici iz slabo prometno povezanih područja na prostoru županije – dodaje Vlahov.

Marković drvo Dobar obiteljski posao Luksuzni drveni namještaj za hotele radi se u Mošćenici

Novosti ima i u samim upisnim programima srednjih škola. Tako je, primjerice, Strukovna škola Sisak, nakon nekoliko godina neuspješnih upisa, trogodišnji smjer krojača odlučila zamijeniti onim četverogodišnjim za modnog tehničara, a uveli su i smjerove građevinskog te arhitektonskog tehničara.

Potpisivanje ugovora u Petrinji Državna zgrada u Petrinji darovana Sisačko-moslavačkoj županiji Marić: Država će gradovima i općinama prepustiti vrtiće, škole, domove zdravlja... Svečano proslavljen Dan Sisačko-moslavačke županije 25. rođendan Sisačko-moslavačke županije “Populacijski smo najstarija županija, treba spriječiti odlazak mladih”