Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinski župan u Makarskoj okupio sve svoje gradonačelnike i načelnike

Boban pozvao gradove i općine da sufinanciraju liječničke specijalizacije

Sastanak u Makarskoj
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Novi rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić u Makraskoj je predstavio svoj program

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban održao je u Makarskoj radni sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima općina s područja županije na kojemu su razgovarali o temama koje ih sve zanimaju i muče, poput liječničkih specijalizacija te problematike vezane uz zemljišta šumskog gospodarskog pojasa.

Program Zaželi Splitsko-dalmatinske županije Župan Boban domaćin potpisivanja i uručivanja 9 ugovora u sklopu projekta Zaželi ‘Povući ćemo 105 milijuna kuna i zaposliti 7000 žena’

Bilo je riječi i o povlačenju sredstava iz novog operativnog programa fondova EU za gradnju školskih sportskih dvorana. Najavljeno je sufinanciranje jedinica lokalne samouprave projektne dokumentacije za natječaje iz fondova EU što će Županija uvrstiti u proračun za 2019. godinu, a govorilo se i o primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina i Zakona o upravljanju državnom imovinom u odnosu na jedinice lokalne samouprave.

Ponuđena suradnja

Okupljenim gradonačelnicima predstavio se i Dragan Ljutić, novi rektor Sveučilišta u Splitu, koji ih je upoznao sa svojim programom i ponudio suradnju.

Boban je pozvao gradonačelnike i načelnike da sufinanciraju liječničke specijalizacije, što Županija već čini, kako bi barem ublažila, a u budućnosti i riješila problem nedostatka liječnika.

– Cilj nam je raspisati stotinu liječničkih specijalizacija. Zahvaljujući Europskim fondovima raspisali smo natječaj za 36 specijalizacija (28 za potrebe Domova zdravlja i 8 za Hitnu medicinsku pomoć), što nam je nedostatno, pa je Županija vlastitim sredstvima odlučila financirati dodatnih 15 specijalizacija, međutim ni to nije dovoljno – rekao je Boban pozivajući gradonačelnike i načelnike da i oni u proračunima za 2019. godinu osiguraju i sredstva za liječničke specijalizacije.

Kozjak Dalmatinska zagora najbolja destinacija ruralnog turizma, župan Boban kaže: ‘Tunel kroz Kozjak turistima će otkriti kaštelansku zagoru’

– Moramo sada misliti o tome kako ćemo riješiti problem za 5-6 godina, a ne da se susrećemo s problemima kakve imamo danas jer unatrag 5-6 godina onaj tko je trebao nije vodio računa o tome što nam se događa u zdravstvu i sada nedostaje specijalista svih profila – poručio je Boban.

Rekao je da su se na natječaj Županije za 15 specijalizacija javila 32 liječnika, što je malen broj i ukazuje na nedostatak liječničkog kadra.
 Župan je kao problem istaknuo i to što liječnici nakon obavljene specijalizacije odlaze iz Domova zdravlja i Hitnih medicinskih pomoći u bolje plaćene ustanove poput bolnica, te je najavio kako će tražiti od Vlade da se plaće u zdravstvu uravnoteže, a da se specijalizante obveže da odrade određeni broj godina u ustanovi koja im je plaćala specijalizaciju.

– Grad Makarska i općine Makarske rivijere voljne su sudjelovati u poboljšanju ovoga stanja – rekao je Jure Brkan, makarski gradonačelnik i iznio probleme koje ima makarski zdravstveni sustav.

Govorilo se i o poteškoćama pronalaska liječnika koji su voljni živjeti na otocima i u Zagori, s kojim se suočavaju u Sućurju, Jelsi, Kamenmostu, Vrlici, ali i drugim mjestima. Županija će učiniti sve kako bi se stanje popravilo, rekao je Boban.
Okupljene načelnike i gradonačelnike, osobito one iz manje bogatih sredina, obradovala je informacija kako će im Županija sufinancirati izradu projektne dokumentacije za natječaje iz fondova EU.

Pristanište Soline u Trogiru Briga za bolji život na otocima u Splitsko-dalmatinskoj županiji Boban: Skuplje ćemo platiti zemljište nego gradnju glavne otočne ceste!

– Cilj takvih aktivnosti predviđenih novim proračunom je da što veća alokacija sredstava iz EU dođe u našu Županiju.

Drugi cilj je da jedinice slabijeg fiskalnog kapaciteta koje ne mogu financirati izradu projektne dokumentacije to ostvare putem Županije – rekao je dožupan Ante Šošić.

Problem šumskog gospodarskog pojasa

Govorilo se i o čestom problemu kada se u građevnim područjima u prostornim planovima nalazi i šumski gospodarski pojas pa su stručnjaci Hrvatskih šuma načelnike i gradonačelnike upoznali s novim zakonom i uputili ih kako doći do tog zemljišta, na kojem gotovo da i nema stabala i staviti ga u funkciju.

Boban je na sastanak pozvao i novoga rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića.

– Sveučilište ima namjeru disperzirati se po županiji – rekao je Ljutić koji je predstavio svoj program i namjeru širenja Sveučilišta putem suradnje s lokalnim zajednicama.

‘Građevinska dozvola za gradnju tunela Kozjak u svibnju 2020.’

Četvrti je to sastanak na kojemu je Boban okupio svih 55 čelnika jedinica lokalne uprave i samouprave u županiji.


- Zahvaljujući ovim susretima i sinergiji lokalne zajednice i Županije, a i nacionalne razine, mi smo već pokrenuli niz značajnih projekata. Istaknuo bih besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola iz naše županije, potom nabavku vatrogasnih vozila i niz drugih aktivnosti – rekao je Boban.


Ovom prigodom iznio je detalje odluke Vlade o probijanju tunela kroz Kozjak i gradnje novog spoja s autocestom.


- Već 11. prosinca ove godine počinje otvaranje ponuda za izradu projektne dokumentacije, građevinsku dozvolu očekujemo u svibnju 2020., a te će godine započeti i izgradnja – najavio je Boban.     

Programiranje Učenje programiranja Uspješan županijski projekt EDIT nastavlja se i ove godine Autobusi Župan Blaženko Boban ugostio ministricu Gabrijelu Žalac Splitski Promet dobiva 18 autobusa