Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban ugostio ministricu Gabrijelu Žalac

Splitski Promet dobiva 18 autobusa

Autobusi
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Na sastanku s pomoćnicom ministrice regionalnog razvoja razgovaralo se o prijedlogu novog Zakona o otocima uoči sjednice Vlade koja će se 26. listopada održati na Hvaru

Ususret sjednici Vlade RH koja će se ovoga petka održati u Hvaru i bit će posvećena otocima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Splitu je boravila Gabriela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova sa suradnicima.

Najstarija Hrvatica - Anđa Perić otkrila i recept za dugovječnost Upoznajte najstariju Hrvaticu - živjela u 5 država, doživjela 3 rata,...

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban bio je domaćin sastanka na kojemu je pomoćnica ministrice regionalnog razvoja Tajana Huzak s načelnicima i gradonačelnicima otočnih općina i gradova županije razgovarala o prijedlogu novog Zakona o otocima. Razgovaralo se i podzakonskim aktima koje Ministarstvo treba uskoro donijeti, kao i o predstojećoj sjednici Vlade Republike Hrvatske koja će se održati u gradu Hvaru 26. listopada i na kojoj će glavna tema biti upravo otočna problematika.

Razgovor s premijerom

Sastanku su nazočili gradonačelnice i gradonačelnici Splita, Trogira, Supetra, Starog Grada, Hvara, Visa i Komiže, te načelnici općina Okrug, Šolta, Selca, Pučišća, Nerežišća, Bol, Postira, Sutivan, Milna, Sućuraj i Jelsa.

Nakon sastanka župan Boban je kazao kako je jako zadovoljan održanim sastankom kojega je sazvao s ciljem kvalitetne pripreme sjednice Vlade koja će se za tjedan dana održati na otoku Hvaru.

eu fondovi Autoprometu 23 milijuna kuna za nabavu novih autobusa

– Od gradonačelnika i načelnika sam čuo i neke informacije koje nisam znao, a koje vjerojatno ne znaju ni u Vladi. Zato ću osobno predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću prenijeti zaključke današnjeg sastanka. Svi znamo kakav je život naših sugrađana na otocima. Znam da predstavnicima lokalne vlasti s otoka nije lako i uvijek će imati moju iskrenu potporu za sve realno ostvarive projekte. Splitsko-dalmatinska županija čini sve što može u okviru relativno skromnog proračuna u pravcu stvaranja boljih uvjeta života na otocima. Zbog toga sam uoči turističke sezone ove godine organizirao sastanak vodstva Jadrolinije i otočnih gradonačelnika i načelnika, tražeći bolju povezanost kopna i otoka i međusobnu povezanost otoka. Nastojimo programima županijskih poticaja olakšati rad poljoprivrednicima i OPG-ovima na otocima, ulažemo u poljske putove, obnavljamo i gradimo nova lučka pristaništa, izgradili smo kilometre novih cesta, potičemo revitalizaciju kulturnih spomenika, ulažemo sredstva u obnovu i izgradnju škola, dječjih vrtića i dvorana itd. S Vladom RH na Hvaru ćemo obilježiti 150 godina turizma i vidjeti kako možemo još bolje iskoristiti sve ljepote naših otoka i unaprijediti turističku uslugu – rekao je župan Boban i zaključio kako jedna sjednica Vlade ne može riješiti sve probleme naših otoka, ali zajednički, u sinergiji vlasti svih razina, definitivno se može puno više napraviti.

zamijenit će najstarije autobuse Do idućeg ljeta Splićane će prevoziti 52 nova autobusa

Nakon ovoga sastanka, u uredu gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare povodom posjeta ministrice Gabrijele Žalac upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Nabava autobusa za Promet d.o.o. Split. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i direktor Prometa d.o.o. Split Tomislav Vojnović potpisali su ugovor za nabavu 18 novih autobusa za splitskog javnog prijevoznika. Riječ je o projektu u okviru ITU mehanizma - Urbana aglomeracija Split kojemu je ukupna vrijednost 44,008.750 kuna, od čega bespovratna sredstva EU iznose 29.925.950 kuna.

Velik događaj

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao kako će ova investicija doprinijeti transformaciji gradskog prijevoznika, koji uz nabavu novih autobusa i osuvremenjivanje usluga uvođenjem e-ticketinga, uskoro seli na novu lokaciju u Dračevcu.

– Ovo je jedan od najvažnijih događaja u 70-oj obljetnici Prometa – rekao je direktor Prometa Tomislav Vojnović.

Nabava novih autobusa smanjit će troškove održavanja i negativan utjecaj na okoliš. Uz ugovor o nabavi 18 novih autobusa koji će se realizirati tijekom 24 mjeseca prošlog su tjedna otvorene ponude za 34 nova autobusa u vrijednosti 74 milijuna kuna. U studenome će potpisati ugovore s proizvođačima i prije idućeg ljeta novi autobusi stići će u Split.

Svečano proslavljen Dan Splitsko-dalmatinske županije Županija obilježila četvrt stoljeća postojanja Boban: Ključ opstanka županija je u decentralizaciji