Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija obilježila četvrt stoljeća postojanja

Boban: Ključ opstanka županija je u decentralizaciji

Svečano proslavljen Dan Splitsko-dalmatinske županije
1/19
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Nagrade za životno djelo dobili su Cyntija Hansell Bakić, Slobodan Štambuk i Anđelko Mrkonjić

Svečanom sjednicom u HNK Splitsko-dalmatinska županija obilježila je svoj dan i 25 godina osnutka. Župan Blaženko Boban istaknuo je kako je Županija u 25 godina opravdala postojanje.

Mjere u Splitsko-dalmatinskoj županiji U povodu 25. obljetnice županije Župan Blaženko Boban osobno predstavlja županijske programe

– Županija za svoje sugrađane može učiniti puno, a u gospodarskom smislu spomenut ću sufinanciranje kamata na kredite za gospodarstvenike. Posebno sam zadovoljan ove godine jer se više od 130 gospodarstvenika prijavilo na taj natječaj. A da ne govorim o sufinanciranju OPG-ova, malih poduzetnika, sufinanciranju gradnje bazena za turističke svrhe, sufinanciranju opremanja apartmana. Od početka iduće godine krećemo i s programom sufinanciranja obnove obiteljskih kuća ljudima koji se žele vratiti u naša ruralna područja. To će biti od 60 do 100 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a jedini uvjet je da djeca tih ljudi pohađaju vrtiće ili škole u tom mjestu jer će nam to biti garancija da će oni uistinu tu i obitavati – rekao je Boban.

Sjednica na Hvaru

Među važnijim županijskim projektima spomenuo je gradnju brze ceste od Splita do Omiša i probijanje tunela kroz Kozjak i naglasio kako to neće biti moguće realizirati bez pomoći države i fondova EU. Rekao je i kako je ključ opstanka županija u decentralizaciji, a ministar uprave Lovro Kuščević istaknuo je kako je Vlada napravila velike iskorake u financijskoj i funkcionalnoj decentralizaciji. Riječ je o dvije milijarde kuna godišnje koje su prepustili lokalnim i regionalnim proračunima. Kuščević je najavio kako će novom decentralizacijom županije još više ojačati.

Studenti Splitsko-dalmatinske županije prvi u RH mogu besplatno putovati po cijeloj zemlji Potpisan ugovor između Županije i Hrvatskih željeznica Redovni studenti besplatno vlakom do fakulteta po cijeloj Hrvatskoj

– Mi nemamo puno jedinica lokalne samouprave koje mogu same funkcionirati. Ova Vlada razumije što je to regionalni razvoj i želimo ujednačiti životni standard, stvoriti preduvjete za razvoj gospodarstva, za odgoj naše djece u svim dijelovima Lijepe Naše. Projekti koje je župan spominjao su projekti koje je Vlada zamislila i zacrtala ne samo na sjednici koju smo imali u Splitu već i u svom programu. Za mjesec dana imat ćemo priliku prisustvovati sjednici Vlade na Hvaru gdje će se donijeti nekoliko desetaka odluka važnih za razvoj. Do kraja godine stiže zakon kojim ćemo urede državne uprave prepustiti županiji – najavio je Kuščević.

Nagrade zaslužnima

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, rekao je da je kroz njegovo ministarstvo na raspolaganju europski socijalni fond i da je zahvaljujući proaktivnosti Blaženka Bobana Splitsko-dalmatinska županija na trećem mjestu po prijavama na projekt Zaželi kroz koji će se zaposliti nekoliko tisuća žena. Dodijeljene su i nagrade Županije. Nagrade za životno djelo dobili su Cyntija Hansell Bakić, Slobodan Štambuk i Anđelko Mrkonjić. Oliver Dragojević je posmrtno imenovan počasnim građaninom županije, a nagrada je uručena njegovoj udovici Vesni Dragojević. Održan je i Humanitarni gala-koncert Najljepše hrvatske operne arije i zborovi za Centar Slava Raškaj.

U Svibu počela nastava u novouređenoj školi Počela nastava i u Splitsko-dalmatinskoj županiji Dva i pol milijuna kuna uloženo u školu u Svibu s 24 učenika Autobus oslikan motivima Grada Sinja Inicijativa gradonačelnice Autobusom s motivima grada do poželjne turističke destinacije