Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Počela nastava i u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva i pol milijuna kuna uloženo u školu u Svibu s 24 učenika

U Svibu počela nastava u novouređenoj školi
1/12
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
- Naši učenici imaju vrlo kvalitetnu i stručnu nastavu, postižu izvrsne rezultate na natjecanjima, a sada imaju i izvrsne uvjete za rad – istaknuo je ravnatelj škole Frane Bilić Prcić.

U ponedjeljak je započela nastava i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Osobito svečano je bilo u Svibu, Općina Cista Provo gdje je u obnovljena i suvremeno opremljena područna škola Josipa Jovića Aržano. Iako je pohađa samo 24 učenika, u školsku je zgradu uloženo 2,5 milijuna kuna. Promijenjeno je krovište, stolarija, elektro i hidro instalacije, postavljena je vanjska i unutarnja izolacija i podno grijanje. Splitsko-dalmatinska županija izdvojila je dva milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova pola milijuna kn.

Natječaj za program potpora u području ribarstva otvoren je do 2. studenoga, a dodjeljuje se od 5000 do 50.000 kuna Županija dijeli brojne potpore, javite se! Počela utrka za županijske potpore za razvoj poljoprivrede i ribarstva

- Naši učenici imaju vrlo kvalitetnu i stručnu nastavu, postižu izvrsne rezultate na natjecanjima, a sada imaju i izvrsne uvjete za rad – istaknuo je ravnatelj škole Frane Bilić Prcić.

- Naši mladi nakon osnovne škole idu u Imotski ili u Splitu u srednju školu, onda u Split ili Zagreb na fakultete, a mnogi odlaze živjeti vani. Poručujem im – pokupite iskustva i vratite se kući u Svib, Aržano i Imotsku krajinu – pozvao je Božo Čubić, načelnik Ciste Provo.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan rekao je kako su osim ove škole, obnovili i područnu školu Kotlenice – Dugopolje te izgradili veliku, četvrtu osnovnu školu u Ninčevićima, u Solinu. Podsjetio je kako je lani otvorena obnovljena područna škola u Krušvaru, općina Dicmo i već ove godine ima sedmero upisane djece više. Na pet osnovnih škola u županiji u tijeku je energetska obnova. Boban je podsjetio kako je Županija svim osnovcima osigurala besplatne udžbenike i najavio nove mjere kojima je cilj demografska obnova ruralnih područja. Tako će Županija bespovratnim sredstvima od 60.000 do 100.000 kuna pomoći obiteljima u izgradnji ili obnovi kuća, a uskoro kreće županijski natječaj za 12 novih specijalizacija kako bi zadržali zdravstveno osoblje.

Tomislav Đonlić Razgovor sa županijskim pročelnikom za prosvjetu Tomislavom Đonlićem Županija neće ugasiti nijednu školu dok je u njoj barem jedan učenik!

Momir Karin, izaslanik ministrice Blaženke Divjak napomenuo je kako Ministarstvo obrazovanja ove godine kreće s eksperimentalnom kurikularnom reformom, ali i s izradom mreže školskih ustanova.

- Borit ću se za svako malo mjesto u Hrvatskoj – rekao je Karin.

Osobito zadovoljni bili su učenici i njihovi roditelji, kao i nastavnici.

- Moj sin kreće u prvi razred. Prvašić kao prvašić jedva čeka da škola počne. U razredu će ih biti troje – kaže mama Anica Čondić, vrlo zadovoljna uvjetima u obnovljenoj školi.

- Suprug i ja planiramo ostati živjeti ovdje. Ja ne radim, u drugom stanju sam, muž putuje na posao u Makarsku, ima 45 minuta vožnje i dobro mu je otkako je tunel Sveti Ilija kroz Bikovo u funkciji – ispričala je Anica Čondić.

Joško Stella Direktor Ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella Županija nastavlja s rekordima - u prvih sedam mjeseci pola milijuna noćenja