Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Razgovor sa županijskim pročelnikom za prosvjetu Tomislavom Đonlićem

Županija neće ugasiti nijednu školu dok je u njoj barem jedan učenik!

Tomislav Đonlić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Župan poziva zainteresirane da se jave kako bi im se ustupio jedan od 153 školska objekta koji više nisu u funkciji, da ne propadaju

Za razliku od ostatka Hrvatske, u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas ne počinje nastava. Učenici će u školske klupe tek 10. rujna. Zašto je to tako, kao i o ostalim temama vezanim za školstvo, razgovarali smo s Tomislavom Đonlićem, županijskim pročelnikom za prosvjetu.

Kao Županija smo iskoristili zakonsku mogućnost da kao osnivač drugačije planiramo školski kalendar i početak školske godine. Turistička smo sredina, početkom rujna još imamo velik broj turista, a neke su škole u samim centrima gradova pa smo htjeli da se gužve što manje odražavaju na školu. S druge strane, imamo niz projekata koje smo završavali pa i besplatne udžbenike koje je trebalo distribuirati po školama. Sve osnovce udžbenici će čekati na klupama. Imamo 65 odgojno-obrazovnih ustanova i u njih su udžbenici već stigli. Djeca će sve obvezne udžbenike dobiti od županije, a radne materijale i bilježnice uglavnom će financijski preuzeti jedinice lokalne samouprave i ponegdje roditelji.

Blaženko Boban Razgovor sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom I dalje ću dosađivati ministru prometa

Koji su sve gradovi i općine riješili radne bilježnice?

Nisu nam se svi javili pa nemamo točan podatak, ali više od pola. Apeliram na roditelje da se informiraju.

Ima li na području županije novih ili obnovljenih škola za početak školske godine?

Izgradili smo četvrtu školu u Solinu, gradu koji demografski raste. Otvorit ćemo novu veliku školu u Ninčevićima, za 500 učenika, produženim boravkom... Novi objekt će biti u funkciji od 10. rujna. Obnovili smo i dvije područne škole, jednu na Svibu, Općina Cista i jednu u dugopoljskim Kotlenicama. Brinemo za sve dijelove županije. Izgradili smo veliku školu u centru Solina, ali i brinemo i o ruralnim dijelovima županije gdje je manje učenika.

Radi li se na energetskim obnovama školskih zgrada?

U provedbi smo takvih projekata na pet objekata. To su velike škole: OŠ Marka Marulića Sinj, OŠ Josipa Pupačića Omiš, OŠ Ante Starčevića Dicmo, OŠ Vladimira Nazora Postire i SŠ Tin Ujević Vrgorac. Ušteda energije bit će veća od 50% pa će Županija financijski profitirati, odnosno za trošak energije izdvajati znatno manje.

Kakvi su daljnji planovi?

Radimo na dugoročnom planu kapitalne izgradnje. Već sada imamo nekoliko vrlo ozbiljnih projekata koje ćemo realizirati u narednom razdoblju. Nadam se mogućnosti da se u budućem razdoblju otvore mogućnosti financiranja programa iz EU fondova što kroz dosadašnje fondove za školstvo, infrastrukturu, nije bilo moguće.

Koji su to projekti?

OŠ Fra Pavla Vučkovića u Sinju i srednja škola u Omišu.

Je li i ove godine došlo do gašenja neke od manjih, područnih škola?

Ugašena je područna škola u Kljenovcu jer se jedini učenik upisao u peti razred u matičnu školu u Krivodol. Ali, imamo primjer Krušvara kod Dugopolja u kojem smo obnovili školu za šest učenika i ponovno je otvorili. Život se vraća! Rekao sam vam u Svibu smo obnovili školu, ima 25 učenika, stvorili smo im uvjete za modernu nastavu i bit će ih još.

Ima li područnih škola čiji opstanak je upitan?

Imamo nekoliko škola s jednim ili dvoje učenika, ali politika je Županije dokle ima ijedan učenik da se takve škole ne gase. Cilj nam je kroz ulaganje u škole očuvati život u svim dijelovima županije.

Župan je pozvao sve zainteresirane, osobito poduzetnike, koji bi stavili u funkciju napuštene školske zgrade. Ima li interesa? Imate li podatke o kolikom broju objekata se radi?

Interesa ima. Riječ je o 153 napuštena objekta koji nisu i neće više biti u funkciji školstva. Župan je pozvao zainteresirane kojima bismo ustupili objekte da ne propadaju. Upravio danas sam potpisao suglasnost za objekt bivše škole u Lovreću u koji će se useliti vrtić. Dobili smo i niz zahtjeva poslovnih subjekata. Cilj nam je spasiti od propadanja te objekte pa pozivam zainteresirane da se jave.

Načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić i njegova zamjenica Anita Marasović Rješenje problema mjesta djece u jaslicama i vrtiću u Dugopolju Općina će sufinancirati do 1000 kuna troškova za boravak u privatnim vrtićima