Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija dijeli brojne potpore, javite se!

Počela utrka za županijske potpore za razvoj poljoprivrede i ribarstva

Natječaj za program potpora u području ribarstva otvoren je do 2. studenoga, a dodjeljuje se od 5000 do 50.000 kuna
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Niz je i županijskih programa potpore u području zdravstva i socijalne skrbi, a neki od njih trajno su otvoreni

Splitsko-dalmatinska županija danas otvara natječaj za potporu razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje. Riječ je o bespovratnim sredstvima za sufinanciranje troškova stručnog nadzora nad ekološkom ili integriranom proizvodnjom i troškova postupka utvrđivanja sukladnosti s temeljnim zahtjevima u ekološkoj ili integriranoj proizvodnji. Također, sufinancira se izrada projektne dokumentacije za objekte namijenjene proizvodnji i/ili preradi poljoprivrednih proizvoda, izgradnja infrastrukture za komercijalna poljoprivredna gospodarstva te promidžba i marketinška priprema proizvoda. Ovisno o namjeni, dodjeljuje se do 50% do 70% troškova, konkretno od 7000 do 50.000 kuna. Ovaj je natječaj otvoren do 18. listopada i očekuje se prijava do 90 korisnika.

Tomislav Đonlić Razgovor sa županijskim pročelnikom za prosvjetu Tomislavom Đonlićem Županija neće ugasiti nijednu školu dok je u njoj barem jedan učenik!

Subvencije kamata

Danas je otvoren i program potpore razvoju ribarstva na području SDŽ. Namijenjen je fizičkim ili pravnim osobama registriranim za uzgoj i preradu ribe i drugih vodenih organizama. Sredstva se odobravaju za izradu projektne dokumentacije za objekte namijenjene uzgoju, preradi i konzerviranju riba, rakova i školjki u visini 30% do 50% troškova, odnosno 5000 do 50.000 kuna. Natječaj je otvoren do 2. studenog 2018. godine.

Još je niz otvorenih županijskih natječaja za programe potpore. Među njima je program potpore projektima jedinica lokalne samouprave i tvrtkama u njihovom većinskom vlasništvu te LAG-ovima i FLAG-ovima putem subvencioniranja kamate kredita. Potpora se dodjeljuje korisniku kredita koji već nije iskoristio najviši dopušteni iznos državne potpore, koji je podigao kredit poslovne banke ili HBOR-a za ostvarenje projekata iz fondova EU. Županija subvencionira kamatnu stopu u tekućoj za prethodnu godinu od 2% do 3% za izradu projektne dokumentacije za projekte ulaganja u fizičku infrastrukturu, u društvenu i socijalnu infrastrukturu i usluge, u turističku infrastrukturu i usluge, u očuvanje kulturne i prirodne baštine te izradu i provedbu lokalne razvojne strategije područja LAG-a ili FLAG-a. Iznos maksimalne odobrene subvencije ne smije biti veći od 50.000 kn. Natječaj je otvoren do 31. listopada ove godine.

Turnir u balotama Dugi Rat Prvi “politički” turnir u Dugom Ratu Ima li u Dalmaciji išta tradicionalnije od balota?!

Natječaji za niz programa potpore poljoprivredi i ruralnom sektoru su završeni, ali većina će biti otvorena i sljedeće godine. Riječ je o mjerama pomoći za sektor stočarstva; potpori izgradnje jednostavnih akumulacija u poljoprivredi; potpora radu poljoprivrednih udruga; potpori za osiguranje u poljoprivredi; potpori za sufinanciranje nabave sadnog materijala; potpori za uređenje postojećih zapuštenih poljskih putova u Zagori, priobalju i otocima u SDŽ; primjeni stajskog gnojiva i provedbi nitratne direktive; programu potpore osnivanju i razvoju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije. Na ove su se natječaje javila 22 korisnika.

Zaključen je i natječaj za program jačanja poduzetničkih kompetencija 2018.-2021. i za program “Istraživanje, razvoj i inovacije”. Javio se 121 zainteresirani, a uvjete natječaja su zadovoljila 103 korisnika.

Novac za djecu branitelja

Program sustavnog gospodarenja energijom na području Splitsko-dalmatinske županije 2018.-2021. izazvao je poseban interes građana. Za projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama i projekt poticanja povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća primljeno je 160 prijava, a za projekt poticanja smanjenja potrošnje energije i svjetlosnog zagađenja javne rasvjete u jedinicama lokalne samouprave zaprimljeno je ukupno 9 prijava.

Niz je i županijskih programa potpore iz područja zdravstva i socijalne skrbi, a neki od njih su trajno otvoreni, primjerice program poticanja demografske obnove namijenjen je roditeljima ili posvojiteljima za dijete rođeno između 01.1. i 31. 12. 2018. Maksimalni iznos trogodišnje potpore može iznositi do 77.000 kuna.

Splitsko-dalmatinska županija Dugoročno planiranje turizma Prvi u Hrvatskoj izradili studiju turističkih kapaciteta

Program pomoć djeci poginulih hrvatskih branitelja ostvaruju djeca poginulih hrvatskih branitelja i branitelja koji su izvršili suicid, do 18 godina starosti, odnosno dok se redovno školuju. Visina pomoći iznosi 350 kn mjesečno po djetetu. Ukupan iznos proračunskih sredstava za ovu namjenu je 380.000 kn u 2018.

Za program pomoći socijalno ugroženim obiteljima i oboljelima namijenjeno je 1,080.000 kn u 2018. godini.

U upravnom odjelu za prosvjetu, tehničku kulturu, kulturu i šport upravo je završen Program nabave školskih udžbenika za učenike osnovnih škola kojima je osnivač SDŽ. Program je obuhvatio 64 osnovne škole, oko 22 tisuće učenika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.354.736 kuna. 

Novo vatrogasno vozilo Vrijedno 1,5 milijuna kuna Vatrogasci iz Slatina dobili novo vatrogasno vozilo