Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U povodu 25. obljetnice županije

Župan Blaženko Boban osobno predstavlja županijske programe

Mjere u Splitsko-dalmatinskoj županiji
1/6
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Jedna od najvažnijih mjera je kreditiranje poduzetnika čiji obrti i poduzeća mogu dobiti od 200.000 pa čak do pet milijuna kuna kredita

U povodu obilježavanja 25. godišnjice Splitsko-dalmatinske županije organizirani su skupovi u 12 gradova na kojima će Županija predstaviti programe putem kojih građani mogu ostvariti poticaje. Prezentaciji županijskog programa poticaja u Solinu i u Kaštel Starom osobno je nazočio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Uz župana, predstavljanju programa u Solinu nazočili su zamjenik župana Luka Brčić, predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar, nekoliko pročelnika i vijećnika županijske skupštine, a u Kaštelima mu se pridružila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Studenti Splitsko-dalmatinske županije prvi u RH mogu besplatno putovati po cijeloj zemlji Potpisan ugovor između Županije i Hrvatskih željeznica Redovni studenti besplatno vlakom do fakulteta po cijeloj Hrvatskoj

Građani Solina su se pokraj starog mosta preko puta Javne ustanove u kulturi “Zvonimir” upoznali s programima i poticajima o kojima je govorio župan Boban.

– Shvatio sam da mjere koje nudimo teško dopiru do građana. Zato smo htjeli organizirati neposredan kontakt s građanima – rekao je župan.

– Imamo poticaje za male gospodarstvenike, za OPG-ove, za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za đake, za studente – rekao je Boban koji je s pročelnicima županije, nakon Solina, došao u Kaštel Stari, da bi, kako je istaknuo, bio u kontaktu sa svim građanima, upoznao se s njihovim problemima, ali i planovima.

Treba rasteretiti obalu

– Županija mora biti proaktivna i surađivati s građanima. Mi imamo transparentan proračun, ovom prilikom sam upoznao i ljude koji žele iskoristiti napuštene školske zgrade u ruralnim područjima i u njima otvoriti obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Mi imamo sredstva i iskoristit ćemo ih na pravi način, za boljitak naših građana i cijelog društva – rekao je župan Boban.

Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, u Kaštel Starom je predstavio mjere za građane, odnosno poticaje za privatne iznajmljivače.

– To radimo temeljem našeg plana razvoja turizma, koji kaže da moramo razvijati i priobalna područja te rasteretiti obalu, kako bismo turiste prebacili i u našu Dalmatinsku zagoru – rekao je Čogelja.

Klis Općina Klis pripremila projekt atraktivnog hotela i ponudila ga investitorima Na 400 metara od kliške tvrđave gradio bi se kaskadni hotel i vile

Naime, prema nedavno predstavljenoj studiji kapaciteta SMŽ-a, kako ne bi došlo do kolapsa na obali, izrađeni su programi za male iznajmljivače na području Dalmatinske zagore.

“Sredstva su namijenjena Vama”, naziv je slogana kojim su županijski pročelnici informirali građane o programima i mjerama za poboljšanje gospodarstva.

Riječ je o ukupno 13 mjera potpore u gospodarstvu te desetak mjera u poljoprivredi i drugim djelatnostima. Jedna od najvažnijih mjera koja je predstavljena je kreditiranje poduzetnika čiji obrti i poduzeća mogu dobiti od 200.000 pa čak do pet milijuna kuna kredita kojima mogu reprogramirati stare kredite ili uz kamatu od 0,7 do 1,2 posto dobiti kredite za proizvodne djelatnosti.

Početnici u poduzetništvu mogu ostvariti 30.000 kuna potpore. Potpore uključuju desetak tisuća kuna za troškove vrtića ženama poduzetnicama, što je jedinstveno na području cijele države. Usto, poduzetnici invalidi i osobe iznad 50 godina mogu dobiti potporu do 50.000 kuna.

Stočari i ratari mogu dobiti potpore za nabavu stada, kupnju sadnica i slično. Zatim, mogu se dobiti potpore za projekte obnove obiteljskih kuća, od vanjske stolarije do kolektora, sve u vrijednosti do 40.000 kuna.

U zaseoku Ninčevići otvorena nova OŠ Kralja Zvonimira naselje Ninčevići U Solinu otvorena novoizgrađena osnovna škola

Čestitala i predsjednica

Rad Splitsko-dalmatinske županije podržala je i pohvalila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja se pridružila županu i njegovu timu.

Uz dobrodošlicu, dočekali su je župan Boban, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i predsjednik Gradskog vijeća Kaštela Ivan Udovičić.

Predsjednica je županu Bobanu čestitala 25 godina rada Županije te se družila s građanima Kaštela.

Poželjela je puno uspjeha u provedbi strateških razvojnih projekata, posebno demografskih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a obećala je i potporu države.

Predsjednicu su građani dočekali s oduševljenjem i radošću jer ih je iznenadila nenajavljenim dolaskom.

U Svibu počela nastava u novouređenoj školi Počela nastava i u Splitsko-dalmatinskoj županiji Dva i pol milijuna kuna uloženo u školu u Svibu s 24 učenika