Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dalmatinska zagora najbolja destinacija ruralnog turizma, župan Boban kaže:

‘Tunel kroz Kozjak turistima će otkriti kaštelansku zagoru’

Kozjak
1/2
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
I tunel Sv. Ilija bio je bitan za razvoj turizma Imotske krajine, kaže župan Boban

Dalmatinska zagora je najuspješnija destinacija ruralnog turizma u Hrvatskoj! Nagrada je to Hrvatske turističke zajednice koja je Dalmatinskoj zagori dala prednost pred Motovunom i Otočcem, koji su također bili u finalu izbora u istoj kategoriji.

Destinaciju Dalmatinsku zagoru čine Turistička zajednica Imota koja pokriva cijelu Imotsku krajinu, gradovi Sinj, Trilj, Vrlika i Vrgorac te općine Dugopolje i Klis, a nagradu je uime svih preuzela sinjska gradonačelnica Kristina Križanac.

Pristanište Soline u Trogiru Briga za bolji život na otocima u Splitsko-dalmatinskoj županiji Boban: Skuplje ćemo platiti zemljište nego gradnju glavne otočne ceste!

Jedinstvena studija

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan ističe kako je nagrada došla u prave ruke.

– Veselim se informaciji da su apartmani i ostali turistički kapaciteti Imotske krajine i Zagore bili popunjeni prije nego u samom primorju, što smo predvidjeli i u Studiji održivog turizma SDŽ-a, studiji kakvu je dosad napravila jedino naša županija.

Zbog toga je ova nagrada satisfakcija svima koji su prepoznali potrebu disperzije uistinu velikog broja turista koji su dosad dolazili u Split, primorje i na otoke. Istaknuo bih još jednu činjenicu: kao što se izgradnja tunela sv. Ilija pokazala vizionarskom i presudnom za razvoj turizma u Imotskoj krajini, tako će, siguran sam, u skoroj budućnosti tunel kroz Kozjak otvoriti turistima vrata kaštelanskog zaleđa i tog dijela Dalmatinske zagore – poručio je Boban.

Autobusi Župan Blaženko Boban ugostio ministricu Gabrijelu Žalac Splitski Promet dobiva 18 autobusa

Nagradom je zadovoljan i Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice.

– Mi kao Turistička zajednica već godinama ulažemo u Dalmatinsku zagoru, najviše u edukacije, a Splitsko-dalmatinska županija daje poticaje za iznajmljivače, OPG-ove i ostale koji pridonose razvitku tog područja – kaže Stella.

Raznolikost gastronomije

– Osobito bih izdvojio Imotsku krajinu, koja je svojim urbanim vilama daleko dogurala, ali valja spomenuti i Trilj, Sinj, Vrgorac, Vrliku, Dugopolje i Klis, koji je ove godine bio u najužoj konkurenciji za osvajanje titule kulturne destinacije godine. Svi su oni učinili nešto veliko – kaže Stella, koji smatra da je podatak kako Dalmatinska zagora obuhvaća 70% županije, a ostvaruje tek dva posto prihoda od turizma valja gledati pozitivno jer otvara mogućnost razvoja.

– Raduje potencijal ovoga područja – poručuje Stella.

Najstarija Hrvatica - Anđa Perić otkrila i recept za dugovječnost Upoznajte najstariju Hrvaticu - živjela u 5 država, doživjela 3 rata,...

On misli da je pri odlučivanju o dodjeli nagrade presudila autentičnost destinacije, veliki prostor koji pokriva, izvrsna povezanost autocestom i zračnom lukom, blizina velikih gradova poput Splita, koji je na 10-15 kilometara. Naglašava i brojne specifičnosti poput gastronomije koja je potpuno različita od one uz obalu te kulturno i prirodno naslijeđe, rimske putove, fortifikacije...

Dalmatinska zagora pruža jedinstvenu mogućnost doživljaja Dalmacije kroz tradiciju, kulturu i običaje koji su se stoljećima njegovali. 

Programiranje Učenje programiranja Uspješan županijski projekt EDIT nastavlja se i ove godine Predstavljanje županijskih potpora na Hvaru i Visu Čelnici obilaze županiju i građanima prezentiraju pogodnosti koje nude Na Hvaru i Visu najviše pitali za poticaje ribarstvu i OPG-ovima