Svijeću nade, prvu na adventskom vijencu za splitskom Gastroadventu upalili su novinari tiskanih medija i tako označili početak gurmanskog adventa u kojemu sudjeluju brojni splitski restorani, a koji je ove godine u znaku – luka i vode.
Zamisao je to Olje Martinić, nutricionistice koja je stoji iza cijele manifestacije. Čak je i adventski vijenac, rad floristice Mirjane Frančeski s Brača, napravljen od češnjaka čije su lijepe, bijele glavice iznimno dekorativne. No, pravu vrijednost bijelog luka demonstrirao je kuhar splitskog restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood koji je sva poslužena jela spravio s češnjakom, uključujući i čokoladni desert.
![Gastroadvent u Splitu](/media/daguerre/2018/12/03/12ccf012cbf55defe5d7.jpeg)
- Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Glavni sastojak češnjaka je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Podrijetlom iz centralne Azije, češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već više od 5000 godina – rekla je Olja Martinić, nabrajajući benefite konzumacije bijelog luka, od kojih je u ovo doba godine najaktualnije da preventivno djeluje protiv viroza I prehlada.
![Gastroadvent u Splitu](/media/daguerre/2018/12/03/28e1e878e837f521000b.jpeg)
A najkvalitetniji češnjak uspijeva u tlo bogatom vodama, osobito sumpornim o kojima je na području Dioklecijanove palače i prostoru oko nje, govorio Radoslav Bužančić iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, a manifestaciju je otvorio župan Blaženko Boban.