Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U županiji demonstriran sustav za praćenje vatrogasnih vozila

Donacija za vatrogasce: 230 GPS uređaja i dva tegljača-tankera

Bolja oprema za još bolju i bržu reakciju vatrogasaca
1/5
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Nadam se da ćemo već u 2019. nabaviti vozila za intervencije na moru, otkrio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije preuzela je 230 GPS uređaja nabavljenih u okviru projekta EU Readiness, laptop za njihovo praćenje iz zapovjednog operativnog središta i dva vatrogasna tegljača-tankera kapaciteta po 32.000 litara vode koje im je predao splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Demonstriran je i rad sustava za praćenje vatrogasnih vozila i sustava nadzornih kamera za ranu detekciju požara.

Usvojen proračun Splitsko-dalmatinske županije Županijska skupština donijela budžet za 2019. godinu Prvi put županijski proračun bit će veći od milijardu kuna

– Vidjevši što se u Dalmaciji događalo 2017., shvatio sam da su srce, znanje i ljubav koju naši dobrovoljni i profesionalni vatrogasci imaju veliki i da je njihova spremnost na najvišem mogućem nivou. Mi im moramo biti potpora u tehničkom smislu, informatici i cjelovitosti sustava Civilne zaštite. Pokrenuli smo projekt Holistic koji je dao sjajne rezultate, a ovaj je projekt nadogradnja postojećeg sustava. Za njega je Županija u 2018. izdvojila 15,5 milijuna kuna – kazao je župan Boban dodavši da je 48 kamera dalo sjajne rezultate u ranoj fazi detekcije požara.

Nabavka 16 vozila

Podsjetio je na požar na Marjanu koji je u ranoj fazi detektiran upravo jednom od 48 kamera kojima je dosad raspolagala Vatrogasna zajednica, kamerom iz Kaštela.

– Cisterne čije smo ključeve uručili imaju kapacitet od 32.000 litara vode. Voda je u području koje nema sustav hidranata u protupožarnom smislu od neprocjenjive važnosti. Vidjeli smo što se događalo na požarima u Šestanovcu i Lokvi Rogoznici. Osim u požarne svrhe, ove se cisterne mogu koristiti za dovoz vode. U rad smo pustili 230 GPS uređaja na vatrogasnim vozilima na području županije. Ovi uređaji prate ne samo smjer kretanja i lokaciju, nego detektiraju koliko svako vozilo u svakom trenutku ima vode, goriva i koliko su vozila pokretna i upotrebljiva za svaku situaciju – rekao je Boban i napomenuo kako Županija svake godine izdvaja sredstva za 60 sezonaca.

vježbe civilne zaštite Župan sudjelovao na vježbi HGSS-a Split

– Trenutačno smo u natječajnoj proceduri za 16 vatrogasnih vozila za DVD-ove. Iskreno se nadam da smo se ovim potporama, a uz sjajan ljudski potencijal koji imamo, primakli željenom stupnju stanja vatrogastva u županiji koja je postala primjer u RH. Činjenica je da smo u mnogim segmentima postali prva županija u zemlji u vatrogastvu, a najavljujem da će doći do daljnjih ulaganja u Civilnu zaštitu jer nisu samo požari prirodne katastrofe koje nas mogu pogoditi, moramo voditi računa o poplavama, ekološkim katastrofama, aktivnostima na moru jer smo raznolika županija. Nadam se da ćemo već tijekom 2019. nabaviti morska vozila za intervencije na moru. Koristim priliku i zahvaljujem svim vatrogascima, zapovjednicima Glavini i Kovačeviću. Ulaganja u Civilnu zaštitu i vatrogastvo čine nas sigurnijima, no nadam se da ćemo ovu opremu što manje koristiti – kazao je župan Boban.

Gastroadvent u Splitu Gastroadvent Novinari upalili svijeću nade na adventskom vijencu od češnjaka

Za sve elementarne nepogode

O operativnom programu govorili su pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova Damir Gabrić, zapovjednik županijske VZ Dražen Glavina i zapovjednik splitske VZ Ivan Kovačević, a potom je zamjenik zapovjednika JVP-a Split Zoran Radunić na videozidu uživo demonstrirao upućivanje vatrogasnog vozila na Visu i praćenje do simuliranog mjesta požara.
 Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik, kazao je da će donirana tehnika biti od velike pomoći.

– Ova tehnika nije samo za požare, nego i sve druge elementarne nepogode koje mogu zadesiti našu županiju. Uvijek stojimo na raspolaganju za sve vrste vatrogasnih intervencija. Zahvaljujem županiji i županu Bobanu na izvanrednom praćenju, uz želju da se potpore vatrogastvu nastave i u 2019. - zaključio je Glavina.

Sastanak u Makarskoj Splitsko-dalmatinski župan u Makarskoj okupio sve svoje gradonačelnike i načelnike Boban pozvao gradove i općine da sufinanciraju liječničke specijalizacije