Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
županije i hrvatske željeznice pronašle model

Prva vožnja besplatnim studentskim vlakom

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Riječ je o jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, kojim će se studentima i učenicima koji se školuju izvan Požeško-slavonske županije svaki tjedan omogućiti besplatan prijevoz vlakom iz Požege u Zagreb i obrnuto

Prvim besplatnim studentskim vlakom u Zagreb zaputilo se više od stotinu studenata koji su se ukrcali na željezničkim kolodvorima u Požegi i Pleternici. Brojni znatiželjnici, ali i roditelji došli su ispratiti svoje najmilije.

Riječ je o jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, kojim će se studentima i učenicima koji se školuju izvan Požeško-slavonske županije svaki tjedan omogućiti besplatan prijevoz vlakom iz Požege u Zagreb i obrnuto.

Poljoprivredna škola Požeška Poljoprivredna škola bogatija za dva nova laboratorija Tu se đaci obrazuju za gospodarstvo

Cijenu karata s po 50 posto sredstava sufinancirat će Požeško-slavonska županija i Hrvatske željeznice. U udobnost vlaka uvjerili su se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

– Besplatnim putovanjima u Zagreb smanjit će se troškovi studiranja. Želimo pomoći obiteljima čiji se studenti i učenici školuju izvan naše županije, jer putovanja kući za vikend veliko su opterećenje za njihove kućne proračune – rekao je Tomašević, podsjetivši kako je sličan projekt već realiziran za studente iz Pakraca i Lipika.

On je pozvao studente da nikada ne zaborave Slavoniju i da se po završetku studija vrate u svoja mjesta.

Pleternica Nova hvalevrijedna poticajna mjera u Pleternici Uveli besplatan prijevoz za predškolce

U HŽ-u ističu kako su u cijeloj priči i oni pronašli svoj interes. Naime, uprave željeznica izložene su velikom pritisku europskih birokrata koji traže da poslovanje bude rentabilnije, a ovaj će projekt tome doprinijeti.

– Zajednički želimo revitalizirati cijelu ovu prugu i područje pa će vlakovi početi redovitije voziti i bit će popunjeni. Fokus na studente i učenike pridonijet će revitalizaciji pruga, a kada vlakovi budu popunjeni, to će biti jamac njihova opstanka – rekao je Ukić. Vlak će nedjeljom kretati iz Požege u 18.35 sati, a iz Zagreba se vraćati petkom s polaskom u 16.35.

Studenti Splitsko-dalmatinske županije prvi u RH mogu besplatno putovati po cijeloj zemlji Potpisan ugovor između Županije i Hrvatskih željeznica Redovni studenti besplatno vlakom do fakulteta po cijeloj Hrvatskoj