Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Važan pothvat Udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira

Prva zaklada za udomljenu djecu na području Baranje

1/2
Foto: Grad Beli Manastir
Stambena zajednica za mlade koji izlaze iz udomiteljstva bit će u novom PEER centru u Šećerani. Udruga P.G.D.I. proslavila je 20 godina, a njezine tri predsjednice, Dijana Antunović Lazić, Nataša Jovanović i Mirela Alagić, najzaslužnije su za osnivanje Zaklade

Prvu zakladu za udomljenu djecu na području Baranje osnovala je udruga Projekt građanske demokratske inicijative. Osim svog 20. rođendana, P.G.D.I. je u godini za nama proslavila i osnivanje Zaklade PUT.

Bolji uvjeti Fizikalna terapija i u Belom Manastiru

Stambene zajednice

Nevladina je to, neprofitna i nestranačka udruga koja na načelima tolerancije, razumijevanja i suradnje, kroz programe edukacije i građanskog organiziranja, potiče i podržava aktivno sudjelovanje pojedinaca i grupa u stvaranju građanskog društva i demokracije. Prvo joj je sjedište bilo u Vukovaru, no od 2004. je u Belom Manastiru. Više od 200 udomljene i socijalno ugrožene djece uključeno je u njihove aktivnosti u posljednjih desetak godina – u kreativne i psiho-socijalne radionice, seminare, ljetovanja, škole plivanja, malu školu domaćinstva, poduke u savladavanju školskog gradiva...

Ideja o osnivanju zaklade nije proizašla samo iz dugogodišnjeg rada s udomljenom djecom, već i činjenice da udomiteljstvo u Baranji ima dugu tradiciju. Uvažavajući poteškoće s kojima se mladi susreću na izlasku iz sustava udomiteljstva, kao što su nemogućnost osamostaljivanja ili gubitak kontakta s biološkim obiteljima, kreirani su i ciljevi Zaklade PUT. A to su osiguravanje podrške mladima koji su izašli iz tog sustava, kao i djeci i mladima koji odrastaju u udomiteljskim obiteljima.

HKUD Beli Manastir priprema 8. susrete "U jesen si, Baranjo, lipa" Umjesto da "surfaju" internetom, mlade želimo privući u folklor da čuvaju od zaborava tradicijske igre, plesove i glazbu

Prije tri godine, P.G.D.I. i Grad Beli Manastir potpisali su Memorandum o razumijevanju, čime je stavljen kamen temeljac za razvoj i nastavak već započetih aktivnosti Zaklade PUT. Jedna od zajedničkih aktivnosti bilo je i organiziranje stambene zajednice za mlade koji izlaze iz sustava udomiteljstva, a to se ostvaruje kroz projekt PEER centra, na kojem su radovi u završnoj fazi.

Naime, kroz Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda provodi se projekt PEER centra vrijedan više od 32 milijuna kuna. Obnovom derutne zgrade bivšeg restorana u prigradskom naselju Šećerana osigurat će se prostor za poduzetnike početnike, dječji vrtić, kuglanu, hostel na osnovi neprofitnog poduzetništva, u kojem će raditi mladi koji izlaze iz sustava udomiteljstva te stambena zajednica za mlade koji izlaze iz tog sustava, a za koje će se u budućnosti brinuti Zaklada PUT.

Udruga uzgajatelja malih životinja "Baranja" iz Branjina Vrha organizira novu izložbu Na izložbi pokažu i do 800 životinja, a cilj im je vratiti goluba starog 3000 godina

Kako bi ostvarila svoju misiju, Zaklada PUT zagovara promjenu javnih politika i praksi vezano za osamostaljivanje i zapošljavanje korisničke skupine, podršku u osamostaljivanju mladih koji se pripremaju izaći ili izlaze iz sustava udomiteljstva, izobrazbu za mlade u sustavu udomiteljstva, stipendije za doškolovanje i/ili stručno osposobljavanje ili prekvalifikaciju, smještaj i drugo, praćenje potreba korisnika i lokalne zajednice, osvještavanje javnosti te prikupljanje sredstava za ostvarivanje svoje svrhe.

Novi volonteri i zaposlenici

Perspektiva Zaklade PUT je obećavajuća. Uključivanjem volontera i novim zapošljavanjima, postat će konkurentnija na tržištu, a daljnjom promocijom i privlačenjem donatora Zaklada će ostvariti svoju viziju – pružiti potporu mladima koji izlaze iz udomiteljstva da se integriraju u društvo te postanu aktivni članovi zajednice.