Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
HKUD Beli Manastir priprema 8. susrete "U jesen si, Baranjo, lipa"

Umjesto da "surfaju" internetom, mlade želimo privući u folklor da čuvaju od zaborava tradicijske igre, plesove i glazbu

1/3
Foto: HKUD Beli Manastar
Vizija HKUD-a Beli Manastir je njegovanje folklornih tradicija naših baka i djedova, kao i usmjeravanje mladih na kulturno-umjetnički rad

"U jesen si, Baranjo, lipa" - naziv je manifestacije pod čijom će se kapom 9. studenoga, po osmi put u Belom Manastiru okupiti reproduktivni folklorni ansambli. Od njihova nastanka 2012., ti susreti čuvaju i izučavaju zavičajnu povijest i kulturnu tradicijsku baštinu, a tvorac im je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Beli Manastir.

Energetski se obnavljaju i osječki te belomanastirski dom za starije Obnovom 54 zgrade samo na režijama uštedjet će se 11 milijuna kuna godišnje

Usmjeravaju mlade

– Bio je to pilot-projekt 2012. jer nismo bili sigurni kakav će biti interes publike i mogućnosti nas kao samostalnih organizatora s ograničenim financijskim sredstvima na raspolaganju. Ususret nam je izašla Osječko-baranjska županija koja je sufinancirala taj projekt. Budući da je koncert na kojemu su sudjelovala tri gradska društva iz županije bio i više nego uspješan, planirali smo ga ponoviti i sljedeće godine, ali s većim brojem sudionika – prisjećaju se u HKUD-u Beli Manastir.

To je društvo utemeljeno 1994. voljom nekolicine entuzijasta, a danas broji oko 80 aktivnih članova okupljenih u dječjoj plesnoj skupini, reprezentativnom plesnom ansamblu i rekreativnoj skupini te u tamburaškoj sekciji.

Foto: HKUD Beli Manastar

– Vizija HKUD-a Beli Manastir je njegovanje folklorne tradicije naših baka i djedova, kao i usmjeravanje mladih na kulturno-umjetnički rad i njegovanje tradicijske i kulturne baštine našeg kraja. Glavni ciljevi kojima je udruga posvećena su poticanje i razvoj društvenog i kulturnog života svih članova, poticanje njihovih kreativnih sposobnosti i izražavanje samih članova na području kulturno-umjetničkog amaterizma. Svojim radom udruga posebno pridonosi kvaliteti kulturnog i zabavnog života sredine u kojoj djeluje – ponosni su u HKUD-u.

Diljem zemlje i inozemstva predstavljaju folklorno bogatstvo Baranje i Hrvatske, pa su tako gostovali u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Turskoj.

Susreti reproduktivnih folklornih ansambala "U jesen si, Baranjo, lipa" bit će 9. studenoga od 18.30 sati u Kinodvorani Centra za kulturu Grada Belog Manastira. Financijski ih podupiru Županija, ali i Ministarstvo kulture.

Udruga uzgajatelja malih životinja "Baranja" iz Branjina Vrha organizira novu izložbu Na izložbi pokažu i do 800 životinja, a cilj im je vratiti goluba starog 3000 godina

Pozitivno okružje

– Brojne su smotre folklora organizirane po Slavoniji i Baranji, a na njima pravo sudjelovanja imaju ansambli koji njeguju isključivo izvorni folklor, tako da reproduktivni folklorni ansambli zapravo nemaju puno prilika predstaviti svoj rad. Reproduktivni plesni ansambli su folklorni ansambli koji njeguju koreografirani folklor, a ne isključivo izvorne običaje regije. Susretima potičemo i njegujemo ljubav prema kraju i mjestu, njegovoj prošlosti te nacionalnom i kulturnom identitetu sudionika i gledatelja. Isto tako, ističemo da je folklorna djelatnost od izuzetne važnosti za očuvanje nematerijalne tradicijske kulture. Bez manifestacija kojima njegujemo tradicijsku kulturu, zamrle bi tradicijske igre, plesovi, pjesme, glazba – ističu oni.

U vrijeme kada djeca i mladi uglavnom surfaju internetom, potrebno je, dodaju, poticati aktivnosti kojima se oni uključuju u njegovanje svih razina tradicijske kulture, a javno nastupanje, putovanja i druženja glavni su motivi za bavljenje folklorom.

Foto: HKUD Beli Manastar

– Upravo zato, potrebni su pozitivno okružje i motivirajući mehanizmi u kojem bi svi razvijali svoju potrebu za pjesmom, plesom i glazbom – poručuju.

– Važno je naglasiti kako za realizaciju manifestacije već imamo potporu velikog broja voditelja folklornih ansambala, ali isto tako i Matice Hrvatske – Ogranka u Belom Manastiru i Centra za kulturu Grada Belog Manastira, koji su prepoznali važnost organizacije ovakvih susreta jer osim poticanja razvoja kulture i tradicije, oni potiču i međusobno upoznavanje sudionika te razvoj turizma regije – zaključuju.