Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U Lipiku ponosni na ostvarene rezultate

Prvaci Hrvatske u povlačenju novca iz EU

Agencija Lira
Foto: Agencija LIRA
Lipik će postati prvi grad u Hrvatskoj koji je pomoću sredstava iz Europske unije obnovio sve višestambene zgrade i škole

Lipičani mogu biti ponosni podatkom da je u prethodnoj 2017. godini upravo Lipik povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika i tako preoteo prvo mjesto Ludbregu koji ga je držao 2016.

Usluga d.o.o. Pakračani uspješni u povlačenju EU sredstava Podigli halu za gradnju dječjih igrališta, a planiraju i zapošljavanja

Za razliku od čak četvrtine hrvatskih gradova, koji od ulaska u Europsku uniju 2013. godine do danas nisu povukli ni lipe iz europskih fondova, ovaj zapadnoslavonski gradić u tom je segmentu prvak države s čak 233 kune po stanovniku povučene iz fondova EU.

– Ovakav rezultat posljedica je našeg dugogodišnjeg rada, kako djelatnika Grada Lipika, tako i djelatnika Lipičke razvojne i turističke agencije. Nakon ovoga nećemo posustati, nego ćemo istim koracima nastaviti i u budućnosti – rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

U Lipiku ističu da povoljni statistički podaci nisu iznenađenje, budući da su se posljednjih godina doista jako trudili i pripremali. Proveli su i još uvijek provode niz europskih, osobito prekograničnih projekata, a postat će i prvi grad u Hrvatskoj koji je pomoću sredstava EU obnovio sve višestambene zgrade i škole. Ostvarili su više od 50 projekata ruralnog razvoja, poduzetničke inkubatore u Čagliću i Lipiku te niz drugih milijunskih projekata. Da su vrlo maštoviti, pokazali su lani kada su za projekt prvog nogometnog piva “Lipik Ale” povukli 611.000 kuna iz Europskog socijalnog fonda.

– Da bi se ostvarili ovakvi rezultati, trebalo je puno rada i kvalitetne suradnje. Pred nama je još puno posla, svaki dan se otvaraju novi natječaji i moramo ovako nastaviti jer samo projektima EU možemo ozbiljno obnavljati i razvijati grad i gospodarstvo – istaknuo je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Gradonačelnik Darko Puljašić u obilasku radova Prometna infrastruktura Dobili nogostup nakon 50 godina