Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Udrugama osiguran prostor za rad

Prvi poludnevni boravak za osobe s invaliditetom

Ugovor za poludnevni boravak za osobe s invaliditetom
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Program je namijenjen osobama koje boluju od dječje ili cerebralne paralize, kaže ravnateljica gradskog Crvenog križa Sandra Mintas

U prostorijama bivšeg Centra “Tomislav Špoljar” gradonačelnik Ivan Čehok i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Sandra Mintas potpisali su ugovor o donaciji financijskih sredstava za poludnevni boravak za mlade i odrasle osobe s invaliditetom. Grad za tu namjenu osigurava 420.000 kuna.

gradonačelnik Ivan Čehok Rebalans na Gradskom vijeću Višak iz proračuna od 12,8 milijuna kn ići će za kulturu, prometnice

– Program je namijenjen osobama koje boluju od dječje ili cerebralne paralize za koje će se organizirati provođenje slobodnog vremena prilagođenim aktivnostima kao što su rehabilitacijski postupci, edukativne i kreativne radionice, a sve kako bi se poboljšala kvaliteta života i smanjila socijalna isključenost. Ovdje u bivšem Centru “Tomislav Špoljar” koristit ćemo se prostorom od oko 100 četvornih metara – kaže S. Mintas.

Programom će biti obuhvaćeno do 12 osoba s invaliditetom u dobi od 18 do 60 godina. Partneri su Društvo distrofičara, invalida dječje i cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina i Centar za socijalnu skrb. Gradonačelnik Čehok ugovore o korištenju prostora potpisao je i s predstavnicima Društva multiple skleroze Varaždinske županije, Sportskog plesnog kluba Valcer, Društva Naša djeca, Radioamaterske udruge Sloga i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. S udrugom Novi put potpisan je pak ugovor o provođenju programa zbrinjavanja beskućnika, pružanja usluge smještaja i usluge poludnevnog boravka vrijedan 320.000 kuna. – Danas sam stvarno sretan što smo ovdje smjestili sedam novih udruga. Ovo će biti njihov novi prostor i prava mala košnica kreativnog rada i civilnog društva – istaknuo je Čehok i dodao da je Grad puno napravio u uklanjanju barijera koje otežavaju život osobama s invaliditetom, a sad će se otvoriti i poludnevni boravak za osobe s invaliditetom. Jelena Mikić, ravnateljica udruge Društvo Naša djeca, kaže da upotrebljavaju 700 četvornih metara, a sad su zakupili još petstotinjak. – Centar će voditi Crveni križ Varaždin, s radom će početi nakon provedenih natječaja za zapošljavanje, a omogućit će kvalitetniji život za dvanaestero budućih korisnika. Velik je to iskorak s obzirom na zatečeno stanje jer Varaždin, iako po mnogočemu prvi, ovakav centar nije imao.

Ideja je da s vremenom usluge proširuju i da primjerenu skrb dobe i građani s drugim poteškoćama – kaže zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica. U zgradi bivšeg Centra “Tomislav Špoljar” u Graberju, za koju se priprema projekt energetske obnove, već djeluju mnoge udruge kojima je zajedničko to što se bave socijalnim, humanitarnim i obrazovnim djelovanjem.

Ivan Čehok Ususret četvrtfinalu Davis Cupa Gradonačelnik Čehok: Varaždin je veliko sportsko središte