Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Pametna rješenja za energetsku učinkovitost

Prvi povezali tvrtke i javni sektor u koncept 'živućeg laboratorija'

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U četvrti Lenišće postavljena su testna polja pametne javne rasvjete

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i ravnatelj Regionalne agencije Sjever Ivan Šimić otvorili su Living Lab – Živući laboratorij Koprivnica, jedini u jugoistočnom dijelu Europe. Koprivnica, kako je rečeno, prva u Hrvatskoj uvodi tu vrstu suradnje privatnih tvrtki i jedinice lokalne samouprave u području javne rasvjete i pametnih rješenja za gradove. U gradskoj četvrti Lenišće, između ulica Mije Šimeka i Miroslava Krleže, postavljena su testna polja pametne javne rasvjete koja ima prirodniju boju svjetla – toplo bijelu i neutralnu bijelu, bolju vidljivost i uštedu veću od 60 posto.

Grad Sveta Nedelja dobio je zemljište na korištenje idućih 10 godina Naselje Kalinovica dobiva igralište, vrtove i šetnicu

Novi iskoraci

Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a projektom operativno upravlja Regionalna energetska agencija Sjever.

– Mi već desetak godina stalno tražimo nove iskorake kad je u pitanju energetska učinkovitost i sve što čini jedan grad. Treba nam puno prostora i snage da prezentiramo građanima da je to važno za budućnost našeg grada, njegovo brendiranje, ali i koliko im pomaže u svakodnevnom životu. Sretni smo što su nas prepoznali partneri u ovom projektu Living Laba, uloživši 300.000 kuna, a to je izravan način štednje na javnoj rasvjeti. Time dokazujemo našu odgovornost prema gradu i građanima – rekao je gradonačelnik Jakšić.

Uz Grad i REA Sjever u projekt su uključene tehnološki napredna poduzeća Detas, Horfam, Omega Software, Elektrokovina Lighting, Energyplus, Lipapromet i LED elektronika, kao partneri.

Koprivnica Učenici "rešetali" gradonačelnika pitanjima 'Kolika je površina ureda i podmazuje li tko stolce u vijećnici?'

– O ovom projektu razmišljali smo nekoliko mjeseci i ono što je nama zapravo bio cilj jest da pokušamo na jedan prihvatljiv način za građane i naše partnere predstaviti koncept "Živućeg laboratorija". Koncept je poseban jer možete osjetiti i vidjeti što netko želi predstaviti. S ovim projektom privukli smo sve partnere i proizvođače LED rasvjete u Hrvatskoj. Mislim da smo uspjeli u onome što smo zamislili, a to nam daje dodatni motiv da tražimo nova rješenja kod korištenja javne rasvjete – ističe I. Šimić.

Žele okupiti proizvođače opreme i smart city rješenja da ih razvijaju, testiraju i isprobavaju u stvarnom urbanom okruženju. Pomoći mogu i građani s povratnim informacijama.

Zone za testiranje

– Prikupljena iskustva kroz vizualni doživljaj novih modela javne vanjske rasvjete, polazišna su točka za inovativna rješenja u području mobilnosti, ekologije i upravljanja otpadom – istaknuto je.

Pozvani su zainteresirani istraživači i akademske institucije da iskoriste mogućnosti Living Laba. Otvorene zone za testiranje pogodne su za individualne i grupne istraživačke radove u kojima uz istraživače aktivno sudjelovati i građani te tvrtke. Koprivnica je, napominju, prepoznata kao primjer grada koja prihvaća i uvodi nova inovativna rješenja.

Drava Prekogranični projekt DRAWA Korisnicima vodnog puta rijeke Drave dostupna nova aplikacija i turistički vodič