Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Tradicionalni obilazak dežurnih službi

Prvi se rodio mali Matej, na hitnoj imali desetak pacijenata

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Iz bjelovarske bolnice pohvalili su se da je nastavljen rast broja poroda i lani u odnosu na 2018. Prošle godine bilo je 569 porođaja, a rodilo se 575 djece

Kako su Bjelovarčani proveli najluđu noć u godini, osobno su provjerili predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, i to tradicionalnim novogodišnjim obilaskom dežurnih službi. Najljepše su vijesti stigle iz rodilišta u OB-u Bjelovar gdje je rođena prva beba, maleni Matej. Na svijet je stigao u 12 sati i 15 minuta, težak je četiri kilograma i dugačak 54 centimetra. Njega i njegovu majku posjetila je i zamjenica župana Bojana Hribljan, uručivši prigodne poklone.

Predstavljen prijedlog županijskog budžeta za iduću godinu Županijski budžet gotovo milijardu kuna veći u odnosu na 2013. godinu

– Sve je bilo super te, zahvaljujući liječničkom osoblju, to je bio “mačji kašalj” – poručila je novopečena majka.

Voditelj odjela, liječnik Tibor Toth izrazito je zadovoljan proteklom godinom.

– Prošla godina održala je trend rasta broja porođaja u našoj ustanovi. Pretprošle smo godine imali velik skok u broju porođaja, tu tendenciju rađanja u našem rodilištu žene su odlučile zadržati i u 2019. kad smo imali jedan porođaj više. Naime, 2018. imali smo 568, a 2019. godine 569 porođaja, a rođeno je 575 djece. U našem rodilištu, unapređenjem rada u rađaoni, uspjeli smo postići da je broj završetka porođaja nekom porođajnom operacijom, poput carskog reza, bitno manji – ove godine čak 30 posto manji nego prethodne – poručio je primarijus Tibor Toth.

Lošije vijesti u obilasku dočekale su ih u Centru za hitnu medicinu.

– Imali smo poslije ponoći desetak pacijenata, etiliziranih i s ozljedama. Na svu sreću, to su bile lakše ozljede, a imali smo i jednog mladića u teško alkoholiziranom stanju, s 4,9 promila alkohola u krvi. Inače, ovdje je velik promet pacijenata, godišnje više od 24.000. Naravno, nisu svi za hitnu, tu se može izdvojiti oko 30 posto, ostalo su praktički pacijenti opće prakse – istaknula je voditeljica centra dr. med. Karmela Caparin.