Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Predstavljen prijedlog županijskog budžeta za iduću godinu

Županijski budžet gotovo milijardu kuna veći u odnosu na 2013. godinu

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je da su rast zaposlenih, ali i veće plaće doveli do plusa u županijskoj blagajni

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs kao predlagač proračuna pred vijećnike Županijske skupštine dao je prijedlog proračuna za 2020. godinu, i to najveći do sada u iznosu od 1.118,669.806 kuna što je za gotovo 50 posto veći proračun od ovogodišnjeg.

Financijska potpora Županija ove godine za kulturu izdvojila rekordnih 1,7 milijuna kuna

Naime, proračun Bjelovarsko-bilogorske županije konstantno raste od 2013. godine kada je iznosio 123 milijuna kuna, a za 2020. je planiran budžet od 1,1 milijardu kuna što je povećanje od deset puta u sedam godina.

Izvršenje 95 posto planiranog

Treba spomenuti da i izvršenja proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije kroz godine iznose 95 posto planiranog, što pokazuje točnost i preciznost prilikom planiranja. Razlog porasta proračuna, a u konačnici i realizaciji, leži i u činjenici da rastu ulaganja korištenjem europskih sredstava i znatnim povećanjem izvornih prihoda Županije temeljenih na rastu gospodarstva. Najveće ulaganje svakako je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedne 272 milijuna kuna.

Uvrštenjem projekta u županijski proračun za 2020. godinu ostvareni su svi preduvjeti da gradnja bolnice započne, jer je to posljednji uvjet za potpis ugovora s izvođačem radova. Zatim, pripajanje Ureda državne uprave županiji pri čemu će od 1. siječnja 2020. godine djelatnici Ureda državne uprave prijeći u županijski sustav, kao i provođenje 50-ak europskih projekata vezanih uz školstvo, zdravstvo, gospodarstvo, promet i socijalnu skrb vrijednih više od 150 milijuna kuna.

Velik interes za županijske poticajne mjere u zdravstvu Cilj postignut - potpisana 94 ugovora s liječnicima i medicinskim osobljem

– Treba se pitati i je li taj proračun realan. Međutim, ja ću reći da je od tog proračuna 2013. pa do ovog iz 2019. od 635 milijuna kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija imala u prosjeku izvršenje proračuna od 95 posto. To znači da se svake godine pokazalo da smo i napravili ono što smo predvidjeli. Ovako velike promjene, kapitalne investicije i sve ono što je vezano uz proračun, pokazuje aktivnost svih nas. Naglasit ću i to da je proračun povećan iz još jednog razloga koji me veseli, a to je da su izvorna sredstva proračuna u većoj mjeri povećana zbog većih prihoda županijske blagajne, a temeljem rasta gospodarstva. Porast zaposlenih, porast plaća doveo je do plusa u županijskoj blagajni – zadovoljan je župan. Za kraj je dodao:

Među većim u Hrvatskoj

– Tu je i niz drugih projekata predviđenih u 2020. Kada se sve uzme u obzir, najveći dio će biti kroz povećanje europskih sredstava koja će proći kroz proračun u 2020., kao i u 2019. godini. Kada gledamo i niz drugih županija, ovaj proračun je među većima u Republici Hrvatskoj, iako nismo među prvih deset ni po veličini ni po broju stanovnika – naglasio je Damir 
Bajs.