Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Velik interes za županijske poticajne mjere u zdravstvu

Cilj postignut - potpisana 94 ugovora s liječnicima i medicinskim osobljem

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ugovore je nedavno potpisala još 21 osoba, a župan Damir Bajs ističe da se njihov program od ostalih razlikuje po tome što je trajan i što nema nikakvog natječaja, nego se svi zainteresirani mogu prijaviti kad god to žele

Nakon što je Bjelovarsko-bilogorska županija kao prva županija u Hrvatskoj prije godinu dana uvela trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području županije, ovih je dana taj cilj ispunjen. Potpisan je još 21 od ukupno 94 ugovora s liječnicima i medicinskim osobljem.

Financijska potpora Županija ove godine za kulturu izdvojila rekordnih 1,7 milijuna kuna

Pohvalila ih i struka

Inače, riječ je o mjerama u sklopu programa „Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava - liječnike i medicinsko osoblje“, koje je na prijedlog župana Damira Bajsa usvojila i Županijska skupština. Ovim potezom Bjelovarsko-bilogorska županija željela je da liječnici za svoje radno mjesto odaberu neku od županijskih zdravstvenih ustanova. Sufinanciranje stambenog kredita ili podstanarstva i stručnog usavršavanja samo im je poticaj da dođu ili ostanu raditi u ovom kraju. Također, zdravstvene ustanove prilikom objavljivanja natječaja za zapošljavanje navode i mogućnost korištenja poticajnih mjera Bjelovarsko-bilogorske županije, a njih je dogovorila i pohvalila i struka, točnije Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor te Hrvatska komora medicinskih sestara.

– Velik je angažman župana i Bjelovarsko-bilogorske županije na strukturi u kojoj liječnici i medicinsko osoblje rade, tu je ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, energetska obnova Opće bolnice Bjelovar i ovaj kapitalni projekt, gradnja nove zgrade bolnice kojoj se svi veselimo. Još jednom pozdravljam ideju i inicijativu i nadam se da će se nastaviti trend koji smo u zadnje vrijeme uočili, a to je povećanje članstva u našoj podružnici i to mlađih ljudi, koji vide svoju budućnost na ovom području – naglasila je dr.med. Gordana Kesić-Valpotić, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Bjelovar.

U škole na području Čazme ulaže se 20 milijuna kuna Škola u Gornjem Dragancu dobiva novu stolariju, izolaciju, namještaj...

Županija je u godinu dana provođenja ovih mjera izdvojila 1,1 milijun kuna iz svog proračuna, a podsjetimo, putem navedenih mjera sufinanciraju se kamate stambenih kredita do 20.000 kuna godišnje po korisniku te je isto toliko osigurano po korisniku i za troškove podstanarstva. Što se tiče potpora za stručno usavršavanje, one iznose 50 posto školarine, no ne više od 20 tisuća kuna godišnje.

Ulaganje i u usluge

– Jedan od najvećih problema u Hrvatskoj je odlazak naših ljudi u inozemstvo što pogađa mnoge struke. Međutim, možda je najteže pogođeno zdravstvo. Nije na nama samo da utvrdimo da postoji problem, nego da ga pokušamo i riješiti. Stoga, prije godinu i pol dana krenuli smo u pripremu projekta u kojem bi Županija kao jedina u Hrvatskoj dala trajne mjere potpore medicinskom osoblju, liječnicima, farmaceutima, svima onima koji rade u zdravstvu. Ovaj se program od ostalih razlikuje time što je trajan, nema natječaja, liječnici i sestre u bilo koje vrijeme mogu se javiti i potpisati ugovore s nama. Osim toga, ulažemo i u uvjete rada. Obnovili smo naše domove zdravlja, ambulante, a tu je i niz drugih investicija u zdravstvu. Meni je drago da je projekt gradnje bolnice u Bjelovaru došao do toga da je odabran izvođač. Rokovi u javnom nadmetanju su prošli, a tvrtka Radnik Križevci pravomoćno može potpisati ugovor kada se za to steknu uvjeti – naglasio je župan Bajs.

Posjet Polaznici Ratne škole obišli mjesta stradavanja pripadnika 105. brigade