Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U škole na području Čazme ulaže se 20 milijuna kuna

Škola u Gornjem Dragancu dobiva novu stolariju, izolaciju, namještaj...

1/2
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Početna konferencija europskog projekta energetske obnove PŠ u Gornjem Dragancu i potpis ugovora s izvođačem radova

Odabran je izvođač radova za obnovu Područne škole Gornji Draganac. Riječ je o projektu vrijednom 1,6 milijuna kuna, a posao energetske obnove dobila je tvrtka Dovino. Inače, na čazmanskom području Bjelovarsko-bilogorska županija energetski obnavlja četiri školska objekta za koja su osigurana sredstva, a riječ je o ulaganjima od 20 milijuna kuna.

ČAZMA Ruši se zgrada u centru, tu će biti Zelena tržnica

Ušteda energije

Pred Područnom školom u Gornjem Dragancu tako su radovi energetske obnove koji obuhvaćaju zamjenu stolarije, izolaciju zidova, izolaciju podova, uređenje fasade, rekonstrukciju grijanja, novu LED rasvjetu, gradnju pristupne rampe za osobe s invaliditetom i drugi. Nakon završetka energetske obnove, Bjelovarsko-bilogorska županija školu u Gornjem Dragancu opremit će i novim namještajem, a sve s ciljem da 55 učenika i 6 zaposlenika dobiju uvjete školovanja i rada u objektu 21. stoljeća.

– Ova zgrada sagrađena je 1984.godine. Projektom će se osigurati ušteda toplinske energije od 51 posto. Za projekt su dodijeljena bespovratna sredstva EU fonda za Regionalni razvoj u iznosu od 544 tisuće kuna što predstavlja 51 posto ukupno prihvatljivih troškova. Razliku financiranja do ukupne vrijednosti projekta osigurala je Bjelovarsko-bilogorska županija – rekla je ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman zahvalivši županu Bajsu na pomoći u provedbi projekata.

PROGRAM RASPOLAGANJA Poljoprivrednicima na raspolaganju 760 hektara u zakup na 25 godina

Uz Područnu školu u Gornjem Dragancu uskoro će u kompletnu obnovu od temelja do krova i Osnovna škola u Čazmi, projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna za koji je izabran izvođač radova. Pred raspisivanjem natječaja za izvođača radova za obnovu školskih zgrada su i Područne škole u Gornjem Mikloušu i Dapcima ukupno vrijedne 3,2 milijuna kuna. Projekti su to čija ukupna vrijednost iznosi 15 milijuna kuna, no kada građevinski radovi budu završeni, Bjelovarsko-bilogorska županija škole će opremiti novim namještajem tako da će ulaganja u školstvo na području grada Čazme dosegnuti iznos od 20 milijuna kuna.

– Kada govorimo o zemlji znanja, na nama je da napravimo uvjete za nju. Mi ćemo u ove dvije godine uložiti oko 250 milijuna kuna u školstvo. Ovoga trenutka 12 projekata je gotovo, a pred nama je obnova još 32 škole. Današnji potpis ugovora tek je prvi u nizu koji će uslijediti u Čazmi. Mi smo završili svoj posao, osigurali sredstva za financiranje i želimo da izvođači uđu u posao. Kada radovi budu završeni, i namještaj će u cijelosti biti promijenjen. Sve dopunske radove i opremanje na sebe će preuzeti proračun Bjelovarsko-bilogorske županije. Mi želimo da školstvo županije bude riješeno do kraja. Već je toliko toga napravljeno, a 20 posto učenika ide u potpuno obnovljene škole – naglasio je župan Damir Bajs.

Damir Bajs i Andrej Plenković Pozitivni dojmovi nakon sastanka Župan na sastanku s premijerom o sudjelovanju Vlade u gradnji bolnice

Prioritet ulaganje u školstvo

Valja napomenuti kako najveći dio sredstava iz županijskog proračuna odlazi upravo na projekte energetske obnove županijskih osnovnih i srednjih škola, potvrđujući ono što župan Bajs govori o prioritetima ulaganja u školstvo. Inače, u sklopu toga obnavljaju se 44 školske zgrade, a vrijednost ulaganja doseže 160 milijuna kuna. Također, po povlačenju europskih sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Bjelovarsko-bilogorska županija druga je u Hrvatskoj.