Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Pozitivni dojmovi nakon sastanka

Župan na sastanku s premijerom o sudjelovanju Vlade u gradnji bolnice

Damir Bajs i Andrej Plenković
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Na sastanku je župan Bajs naznačio kako Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar vode zajednički projekt koji je ujedno najveći i najvredniji projekt trenutačno u zdravstvu koji će u izgradnju u RH.

Nakon iznenađujućih vijesti da će za izgradnju nove bolnice u Bjelovaru trebati čak 107 milijuna kuna više od predviđenog početnog iznosa, situacija je ipak naišla na pozitivnu putanju. Naime, u Vladi Republike Hrvatske ovih je dana, na zahtjev župana Damira Bajsa, održan radni sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i suradnika sa županom Bajsom, predsjednikom Županijske skupštine BBŽ Marijom Preskočilom, zamjenikom župana Nevenom Alićem, ravnateljem Opće bolnice Bjelovar dr. Alijem Allouchem te saborskim zastupnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije Vladimirom Bilekom i Mirom Totgergelijem.

Razlika od 100 milijuna kn

Sastanak je održan kako bi se razgovaralo o mogućnosti sklapanja Sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove građevine Opće bolnice Bjelovar. Na sastanku je župan Bajs naznačio kako Bjelovarsko-bilogorska županija i Opća bolnica Bjelovar vode zajednički projekt koji je ujedno najveći i najvredniji projekt trenutačno u zdravstvu koji će u izgradnju u RH. Projekt je to koji će iz temelja promijeniti uvjete rada i liječenja u bjelovarskoj Općoj bolnici u kojoj svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruje 130 tisuća pacijenata. Također, na radnom sastanku župan Bajs predsjedniku Vlade RH predočio je i fotodokumentaciju o sadašnjem stanju u Općoj bolnici Bjelovar te idejno rješenje nove zgrade bolnice.

Župan posjetio Centre izvrsnosti Bajs: Svaka četvrta kuna iz našeg proračuna odlazi na obrazovanje

Osim toga, istaknuto je kako je to treći takav objekt u zdravstvu koji će u gradnju u RH te kojim je zaokružena financijska konstrukcija od 165 milijuna kuna i raspisan natječaj za izvođača radova na kojem je najpovoljnija ponuda za gradnju iznosila 272 milijuna kuna. S obzirom na to da se radi o tek jednom od tri takva objekta u zdravstvu u Hrvatskoj, uz Zabok i Pulu, Bjelovarsko-bilogorska županija zatražila je od Vlade sufinanciranje projekta, odnosno iznosa od 100 milijuna kuna, koliko je viša procjena cijene izvođenja radova i po istom modelu kao što država daje potporu Istarskoj županiji za gradnju Opće bolnice u Puli. 

Brzo organiziran sastanak

Predloženo je da u financijskoj konstrukciji od 272 milijuna kuna, pri čemu je 70 milijuna kuna osigurano putem fondova EU, 90 milijuna kuna putem kredita čiji je nositelj Opća bolnica Bjelovar, no za trošak otplate teretit će se proračun BBŽ, te 4,7 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna kroz program financiranja EU projekata, sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske. Župan Bajs predložio je Vladi RH model sufinanciranja u omjeru 75:25, po uzoru na model sufinanciranja bolnice u Puli. Nakon uvida u stanje projekta, potrebu gradnje i fotodokumentaciju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković pozitivno se izrazio o navedenom projektu, naznačivši da će Vlada RH razmotriti mogućnost financiranja nakon što se održe radni sastanci u Vladi RH.

Traži se izvođač radova Uskoro kreće obnova Doma za starije osobe u Bjelovaru vrijedna 14 milijuna kuna

– Moram zahvaliti na brzini održavanja sastanka i na činjenici da nam je omogućeno da prezentiramo sve što je vezano za taj projekt. Nakon uvida u stanje projekta, gradnje, fotodokumentacije, predsjednik Vlade Andrej Plenković pozitivno se izrazio o navedenom projektu, naznačio da će Vlada RH razmotriti mogućnost financiranja nakon radnih sastanaka koji će biti održani u Vladi. To je za nas zasad pozitivan pomak, otvorena je mogućnost financiranja i uz pozitivno mišljenje o projektu samog premijera ići ćemo prema završetku raspisa natječaja i zaključenju ugovora o gradnji – rekao je župan Damir Bajs.