Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Gradsko kazalište Požega osvojilo vrijednu nagradu

Publika odlučila: “Igra ljubavi i slučaja” najbolja na 13. Prologu

Foto: pozega.hr
Predstava je dobila ocjenu 4,63 od maksimalne petice, a Požežani su je trebali vidjeti protekli vikend no odgođena je

Lijepe vijesti stigle su iz Siska. Tamo je 16. studenoga završen Prolog, 13. Festival regionalnih kazališta, na kojem je glasovima publike pobijedilo Gradsko kazalište Požega s predstavom “Igra ljubavi i slučaja”.

Gradnja dvaju kružnih tokova u Požegi bliži se kraju Napokon brži i sigurniji promet vozila i pješaka u Osječkoj ulici

Nimalo laka konkurencija

Sisačka je publika mogla glasati za 10 predstava renomiranih kazališta Zorin dom Karlovac, Gradska kazališta Virovitice i Vinkovaca, Hit Teatra, Ludens i Exit teatra, splitske Play drame, Scene Gorica i samog domaćina, čijom je predstavom i zatvoren ovogodišnji festival. Nagradu, statuu sisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika, primio je redatelj predstave Jasmin Novljaković.

– Naša je predstava zavrijedila ocjenu 4,63 od maksimalne petice, stoga izražavamo veliku zahvalnost sisačkoj publici. Velika hvala i svima koji su sudjelovali u realizaciji ove predstave, od redatelja do glumaca te svih ostalih koji su iza scene doprinijeli ovoj za nas vrijednoj i poticajnoj nagradi – poručili su iz Gradskog kazališta Požega.

“DRUKČIJE” MARTINJE Radionica o digitalizaciji u poljoprivredi

“Igra ljubavi i slučaja” francuskog dramatičara i romanopisca Pierrea Carleta de Marivauxa možda je i najvažnija njegova komedija. Njezina današnja reputacija samo je nastavak scenskog uspjeha teksta koji je prije svega smatran izvornim materijalom za velike glumice i glumce. Fabula je u osnovi vrlo jednostavna: roditelji dvoje mladih odlučuju ih spojiti u braku. Kako su oboje samosvjesni i žele odlučiti o svojoj sudbini (za ono vrijeme vrlo revolucionarno rješenje u kome djevojka ima ista prava kao i mladić), uz dopuštenje roditelja mijenjaju uloge sa svojim slugama kako bi bolje upoznali budućeg životnog partnera. Uz njih je na sceni prisutan i Orgon  – Silvijin otac koji potpomaže u daljnjem kompliciranju smiješnih situacija u ovoj komediji zabuna. Ni Dorant ni Silvija ne snalaze se u novim ulogama, pogotovo što su zaprepašteni da se zaljubljuju u Slugu (služavku).

Vrlo je zabavna i igra Lisette i Bourgignona, sluga koji se odjednom nalaze u odijelima svojih gospodara.

Ilustracija DAR ĆE IPAK DOBITI Ove godine bez susreta umirovljenika

Sjajna komedija

Kako i publika od početka zna da se dogodila zamjena uloga, uživamo kroz predstavu u novim nevoljama i peripetijama mladih. Međutim, ljubav uvijek pronađe pravog partnera, bez obzira na odijelo i porijeklo, što se može vidjeti iz završetka ove sjajne komedije.

Nagrađena predstava protekli je vikend trebala biti izvedena i u Požegi, ali zbog samoizolacije glumca izvedba je odgođena. Iz Gradskog kazališta Požega poručili su kako će na vrijeme izvijestiti o novom terminu predstave.