Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
novi zakon o zaštiti životinja

Puljašić najavio sufinanciranje kastracije i sterilizacije kućnih ljubimaca

Darko Puljašić
Foto: Grad Požega
Zakon propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja rada skloništa za napuštene životinje, komunali redari dobili su bolje definirane ovlasti, a moguće je propisati i trajnu sterilizaciju

Uz brojne projekte i infrastrukturne aktivnosti, Grad Požega u 2019. godini namjerava ozbiljnije odgovoriti obvezama koje nameće Zakon o zaštiti životinja. Podsjetimo, novi Zakon stupio je na snagu 26. 10. 2017. godine te je uz mnoge pozitivne novosti među kojima se svakako ističe zabrana ubijanja životinja u skloništima i veće kazne za neodgovorne skrbnike propisao i niz obveza jedinicama lokalne samouprave.

Tradicionalni susret Puljašić: Hvala vam što ste naš grad učinili boljim

Zakon propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja rada skloništa za napuštene životinje, komunali redari dobili su bolje definirane ovlasti, a moguće je propisati i trajnu sterilizaciju.Novi Zakon o zaštiti životinja mnogim svojim novostima daje dobre temelje za provedbu u praksi zaštite osobito pasa i mačaka, a to prepoznaje i Grad Požega, doznajemo od gradonačelnika Darka Puljašića.

"Od stupanja na snagu novog Zakona pokušavamo ostvariti dogovor s lokalnom veterinarskom službom kako bi se oni prihvatili posla zbrinjavanja i svega za što danas plaćamo veterinarsku službu u Pakracu odnosno tamošnjem skloništu u Bučju. Odmah iza Nove godine idemo s projektom čipiranja te sufinanciranja velikog dijela iznosa kastracije pasa.

Kupili smo čitač čipova, ali čitač čipova kao poveznica s vlasnikom jednostavno nije konačno rješenje jer ni sama registracija vlasničkih pasa po čipu nije potpuno uredna. Svi smo svjesni da odnos prema kućnim ljubimcima nije na zadovoljavajućoj razini i bit će potrebno organizirati i edukativne aktivnosti.

Proglašenje Najčitatelja godine Gradska knjižnica i čitaonica Požega Dodijeljene nagrade najvjernijim čitateljima

Svatko tko je odabrao imati kućnog ljubimca, morao bi se o njemu pravilno brinuti, ali nažalost to često nije tako. Najveći je problem u našoj svijesti i savjesti i morat ćemo poraditi i na tome. No, do tada prvi je korak sufinanciranje sterilizacije i kastracije u dogovoru s veterinarskom službom, kako bi cijena prema vlasniku bila što prihvatljivija. Vjerujem kako je već to dobro polazište ka trajnim rješenjima", rekao je gradonačelnik Puljašić.

Novi Zakon o zaštiti životinja mnogim svojim novostima dao je dobre temelje za provedbu u praksi zaštite osobito pasa i mačaka, no mnogo toga još uvijek nije zaživjelo.

Grad Požega ima dobre planove i namjere, no nužna je i prava suradnja komunalnih redara, veterinarskih inspektora, veterinara, institucija ali i svih građana.

Klizalište na Adventu u Požegi u klizanju možete uživati svakoga dana od 10 do 22 sata Advent u Požegi obogaćen klizalištem na radost brojnih sugrađana