Stvorena je “Zemlja vina” – prostire se kroz područje hrvatske Baranje, Erduta i mađarskog Villánya i tako ga povezuje u novu turističko-vinsku destinaciju.
Visoki resursi
Riječ je o EU projektu prekogranične suradnje "Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija". Nositelj mu je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri su Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog Villánya "Tenkes Nonprofit Kft". Nastao je s ciljem razvoja vinskog turizma u dijela hrvatskog Podunavlja te dijelu mađarske Baranje, kao i pozicioniranja destinacije na vinskom i turističkom tržištu. Projekt je vrijedan ukupno 400.000 eura.
U sklopu predstavljanja prekogranične vinsko-turističke destinacije, Turistička zajednica OBŽ i projektni partneri poveli su proteklog tjedna na studijsko putovanje u "Zemlju vina" distributere vina, "vinske" novinare i turističke agencije iz Hrvatske, Mađarske i drugih zemalja. U pet dana, obišli su, primjerice, poznate vinarije kao što su Tamás Günzer i Gere u Villányu te Gerstmajer u baranjskom Zmajevcu.
– Slavonija i Baranja imaju izrazito visoke resurse za razvoj vinskog turizma, područje je to s najviše zasađenih vinograda u cijeloj Hrvatskoj. Još jedan važan element jest prisutnost povijesnih, starih vinarija, od Iloka i Odescalchi obitelji koja je dala jednog papu te je i danas relevantna u Rimu, preko Belja, Erduta, Đakova, Feričanaca, pa do Kutjeva – započinje Ivana Jurić, direktorica
županijske TZ.
Ističe i male obiteljske vinarije koje su itekako podigle razinu kvalitete vina u posljednjih desetak godina te mijenjaju percepciju Slavonije i Baranje. Posebno su turistički atraktivni, dodaje, surduci i gatori koje dijele i Erdut i Baranja. No, najvažniji je u priči vinskog turizma, ističe, jako dobar bazičan proizvod, a to je vino, u koje se dosta ulagalo.
– Izrazito nam je važno stvaranje zajedničke vinske priča s Villányem, prvo jer se nalazimo u fizički jako bliskom području. Turisti kod nas borave dvije do tri noći, a povezivanje s ovim mađarskim gradom i regijom stvara potencijal za produljenje njihova boravka na razini destinacije. Villány uistinu nudi boravak na razini 4 ili 5 zvjezdica, što u smislu vina, što u smislu gastronomije, restorana i hotela, a s druge strane, mi imamo ruralniji karakter samih vinarija. Izrazito je to zanimljiva priča, gdje u samo 45 minuta možete doći od jedne do druge destinacije, s potpuno drukčijim iskustvom – navodi direktorica Jurić, dodajući kako je u sklopu projekta opremljena i mobilna kušaonica.
Planirano je, nadalje, stvaranje baze podataka, kao i izrada mobilne aplikacije o vinsko-turističkoj ponudi u prekograničnom području.
Umjetnička kolonija
U rasporedu je i organizacija međunarodne konferencije na temu graševine i razvoja vinskog turizma u Osijeku, uz obilazak Baranje i Erduta, kao i izrada specifikacija za zaštitu geografskog porijekla graševine za Slavoniju i Podunavlje. Zajednička vinsko-turistička ponude prezentirat će se, nadalje, na specijaliziranim sajmovima u Budimpešti, Zagrebu, Beogradu, Beču, Sarajevu i Düsseldorfu. Organizirat će se i umjetnička kolonija u Baranji i Erdutu koja se oslanja na vino...
– Enologija i gastronomija naši su snažni turistički aduti koji uz prirodne ljepote privlače turiste koji uživaju u autohtonoj hrani i
izvrsnim vinima. Vina naša četiri vinogorja nadaleko su poznata u svijetu, a ne prođe godina da netko od vinara s područja
Osječko-baranjske županije ne osvoji neku od prestižnih svjetskih nagrada poput Decantera. Prostora za napredak, osobito u
promotivnom smislu ima puno, a upravo iskustva iz Villányja govore o tome u kojem smjeru se dugoročno može razvijati vinski
turizam – poručuje, pak, župan Ivan Anušić.