Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Novi kalendar

Rađa, Dalić... za djecu s Downovim sindromom

Zlatko Dalić
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Projekt su pokrenuli 2013. novinarka Tamara Peras i Vjeran Žganec Rogulja, fotoreporter Pixsella

Martin Sagner i Smiljka Bencet, Zlatko Dalić, Mia Dimšić, Ana Rucner, Goran i Bojan Navojec, Đurica Drobac, Ivana Paradžiković, Vanna, Dino Rađa, Dražen Dretar Drele, Tomislav Jelinčić, Ljubomir i Jan Kerekeš pozirat će za kalendar za 2019. godinu zajedno s djecom s Downovim sindromom.

Nastavlja se tako projekt “Velike i male zvijezde” koji su 2013. započeli Tamara Peras, novinarka i rukovoditeljica HRT centra Čakovec i Varaždin, i Vjeran Žganec Rogulja, fotoreporter Pixsella.

– Kalendar je koncipiran tako da svaki pojedini mjesec čini priča koju čini zvijezda iz javnog života i mališani s Downovim sindromom, a tematski je vezana uz posao, hobi ili preferencije gostujuće zvijezde.

Novcem od prodaje kalendara financiraju se terapije i rehabilitacije mališana Udruge za sindrom Down Međimurske županije, a u koju su uključeni i mališani iz susjedne Varaždinske županije, s obzirom na to da u Varaždinu takva udruga ne postoji – kaže Tamara Peras.

Prijašnji kalendar imao je nakladu od 10.000 primjeraka, a distribuirao se i u druge zemlje, čak i do Australije. Dosad je njegovom prodajom osigurano više od 400.000 kuna.

Cijeli projekt podržava Međimurska županija.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije je veći dio programa provodila uz financijsku potporu ministarstava na temelju prijavljenih projekata na natječaje, no ove godine za projekte je bilo predviđeno znatno manje novca, pa Udruga nije dobila sredstva za projekte koje je prijavila.

Otvaranje dvorane u Orehovici Povijesni dan za Orehovicu Mještani punih 12 godina čekali dvoranu, stupove su u šali nazivali - raketama