Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Povijesni dan za Orehovicu

Mještani punih 12 godina čekali dvoranu, stupove su u šali nazivali - raketama

Otvaranje dvorane u Orehovici
1/18
Foto: Međimurska županija
U dvoranu je uloženo 15,5 milijuna, od čega je Međimurska županija izdvojila devet milijuna, Ministarstvo regionalnog razvoja 3,8 milijuna, Ministarstvo znanosti 2,2 milijuna, a Općina 461.455 kuna

Punih 12 godina mještani Orehovice čekali su otvorenje nove sportske dvorane, a prije toga osam su godina čekali otvorenje nove škole koja je prve učenike primila 2011. No čekanju je napokon kraj. Učenicima i udrugama od prošlog je tjedna na raspolaganju moderna dvorana koja će, zahvaljujući aneksu sa šest učionica, omogućiti i odvijanje jednosmjenske nastave. Temelji su podignuti još 2006., no sve do 2015. radovi se nisu pomaknuli s mjesta, a stupovi, koje su mještani u šali nazivali raketama, boli su u oči.

bicikli Poziv ZJZ-a Potičite radnike da biciklom ili pješice dolaze na posao!

Izdali rješenje u samo 24 sata

– Ova školska godina za nas je posebno važna zbog tri razloga. Prvi je što smo školsku godinu započeli u programu Škola za život, pa smo za 300.000 kuna nabavili pametne ploče, tablete i ostalu opremu. Drugi je razlog taj što obilježavamo 150 godina sustavnog obrazovanja u Orehovici, a treći je otvorenje školske sportske dvorane – rekao je ravnatelj škole Željko Krištofić.

Načelnik Franjo Bukal ističe da su otvorenje čekali dugih 12 godina. Uz 308 učenika dvoranu će, napominje, koristiti i 16 udruga. – Dogradnja šest učionica, opremljenost škole, prostorije za produženi boravak stvaraju pretpostavke kakve želim u svakoj školi u Međimurju, a to je jednosmjenska nastava. I na tome ćemo raditi i dalje – naglasio je župan Matija Posavec.

Upisi u srednje škole Međimurju Zbog premalog broja prijavljenih učenika Škola ostala bez upisa krojača, vrtlara i agrotehničara

Na svečanosti otvorenja dvorane bila je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je rekla da je njezino Ministarstvo izdalo rješenje o korištenju dvorane u samo 24 sata od zaprimanja zahtjeva. Ministarstvo je, najavila je, Vladi na usvajanje poslalo i prijedlog da se osigura 15 milijuna kuna za izgradnju škole u Pribislavcu, gdje se desetljećima čeka nova škola, a učenici na nastavu odlaze u kaštel grofa Feštetića. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar pohvalio je rezultate stručnih službi Međimurske županije u privlačenju sredstava iz fondova EU, kao i uspješnom pronalasku rješenja i modela za energetsku učinkovitost škola i njihovu obnovu prema tom modelu. U dvoranu je uloženo 15,5 milijuna, od čega je Međimurska županija izdvojila devet milijuna, Ministarstvo regionalnog razvoja 3,8 milijuna, Ministarstvo znanosti 2,2 milijuna, a Općina 461.455 kuna.

Naviknuli na strpljenje

Dvorana je višenamjenska, prilagođena sportskim aktivnostima i manifestacijama. U Orehovici su se naviknuli na strpljenje jer su i školu čekali godinama. Kamen temeljac postavljen je 2005., no građevinski radovi počeli su tek u studenome 2008. godine, a zgrada je dovršena u listopadu 2011.

Obnova škola Uoči početka nove školske godine Za obnovu i dogradnju škola i dvorana 234 milijuna kuna Granični prijelaz Goričan Ulaganje u nekad najmoderniji granični prijelaz u Hrvatskoj HAC u obnovu autoceste A4 ulaže 300 milijuna kuna, trećinu u Međimurju