Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obućarska tvrtka Meiso iz Goričana od 31. svibnja nema upravu

Radnici se boje da će ih direktor kojeg postavi država odvesti u stečaj, brane bivšu direktoricu

1/2
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Direktorica bez ovlasti: Kapetan sam broda, ostajem dok me radnici trebaju

Radnici nemaju povjerenja u novog direktora jer su se s nekima prijašnjima opekli, boje se da će netko koga postavi država kao većinski vlasnik tvrtku odvesti u stečaj. Za dosadašnju direktoricu Snježanu Dominić (57) kažu da je njihov heroj, za njom liju i suze, govore da je jedna od njih...

Konstituirano Vijeće romske nacionalne manjine Oršuš: Nema "naših" i "vaših"

– Cilj nam je spasiti radna mjesta i požrtvovnu direktoricu koja je deset godina vodila ovu firmu i s nama prošla trnovit put. Našla je praznu blagajnu i poluprazne kapacitete i sve to ispravila zajedno s nama – vele radnici. 

Zašto novi direktor?

Novom direktoru kojeg je postavio državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) poručili su da i ne dolazi. Meiso iz Goričana u Međimurju, obućarska tvrtka s 380 zaposlenih, uglavnom žena, od 31. svibnja tako nema upravu. 

– Nitko nam se ne javlja i ništa ne znamo. Firma je bez direktora i to je sve već jako zabrinjavajuće. I naši inozemni partneri jako su zabrinuti. Ja sam tu da zadržim mir iako nemam ugovor jer mi je istekao. Dolazim i dalje na posao i vodim računa da se proizvodnja nastavi. Iako više nemam ovlasti donositi odluke, želim da inozemni partneri vide neku sigurnost. Najlakše je otići kući – kaže S. Dominić koja u Meisu radi 37 godina.

Prije deset godina radnici su je izabrali za direktoricu, nakon što je prijašnji direktor ostavio dugove državi koji su s osam milijuna kuna do danas narasli na 18 milijuna. CERP već godinama pokušava prodati državni udjel od 78 posto, nudi tu tvrtku po početnoj cijeni od jedne kune, uz uvjet da kupac izdvoji najmanje 10 milijuna kuna za dokapitalizaciju. Radnici su svojedobno predlagali model radničkog dioničarstva, da im država oprosti dug pa da nastave raditi bez tog tereta.

Potpora Neće biti 
spajanja bolnica i odjela

Pisalo se tako da je još 2010. predloženo da Dominić preuzme 51 posto vlasništva u tvrtki, a ostalih 49 posto radnici. Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske odbio je podržati tu ideju jer im uprava nije predočila petogodišnji plan upravljanja, a nije ni htjela pokazati tzv. ortački ugovor s radnicima. Propao je i pokušaj CERP-a da još 2017. opozove S. Dominić. CERP-u je ona “žulj u cipeli” jer je navodno odbila potpisati prijedlog za predstečajnu nagodbu i provesti restrukturiranje.

– Tražili smo samo da nas ostave da na miru radimo. Nismo na državnom proračunu, nismo posudili ni kune, ne dobivamo poticaje, a ono što zaradimo ide za plaće. Što država želi s imenovanjem novog direktora, ne znam. Nisam u politici jer me politika ne zanima. Tu sam 37 godina, obućarka sam, što s ponosom ističem, i stalo mi je da tvrtka ide dalje. Meiso ima 41 godinu tradicije i ovdje sam jedan od pionira. Oko 150 zaposlenih ima između 50 i 60 godina, a zapošljavamo i osobe s invaliditetom. Bio bi red da se država kao većinski vlasnik brine za svoju imovinu – kaže.

Mandat joj je istekao krajem svibnja, no CERP nije objavio natječaj za novog direktora. 

Direktor Termi Igor Nekić Razvoj kontinentalnog turizma: Terme Sveti Martin žele postati prvi healthness resort u Europi Od ovog ljeta u "Martilandiji" tri nova tobogana – klasični, "spin bowl" i "kamikaza"

Plaće su redovite

– Tri dana pred istekom ugovora obaviještena sam da mi ga neće produljiti, već su odmah predložili novog direktora. Mogla sam dati otkaz jer mi istječe ugovor i steći pravo na otpremninu, ali ja ne želim biti na teret svojim radnicima – veli.

Navodno se radi o više od 300.000 kuna otpremnine.

– Nitko mi nije javio koji je moj status. Ne mogu sve ignorirati i otići. Šaljem pisma Nadzornom odboru, ali nitko se ne javlja. Predsjednica NO-a je Marijana Buterin koju je postavio CERP. Funkcioniramo, plaće su redovite, ali netko za dalje mora snositi odgovornost. Radim po savjesti i za radnike ja ću biti kao kapetan broda dokle god sam im potrebna – ističe.

S. Dominić dobitnica je Povelje Međimurske županije 2014. za izuzetan osobni doprinos i zalaganje u postizanju pozitivnih rezultata u poslovanju i organizaciji tvrtke, te očuvanju radnih mjesta. Odlikovao ju je te godine i bivši predsjednik Ivo Josipović za osobite zasluge za gospodarstvo i poticanje gospodarskog i društvenog razvitka Hrvatske.

U Varaždinu se obrazovala za obućarskog tehničara specijalista. Zaposlila se u Meisu i tu ostala iako je, kako je napomenula na sjednici strukovne grupe u ožujku, mogla otići u inozemstvo i tamo nastaviti karijeru.

U tvrtki se šuška da ima zainteresiranih za kupnju Meisa i da se samo čeka odluka CERP-a koji ne odgovara na naše upite. 

Međimurje na svjetskoj turističkoj karti 'Turizam razvijamo kao zelenu oazu u srcu Europe, čuvamo svoj identitet, autohtonost i povijest'