Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
GRADI SE SUSTAV KAPINCI – VAŠKA II.

Radovi vrijedni 30,8 milijuna kuna

Foto: Kristijan Toplak
Kada svi sustavi zažive, na području Virovitičko-podravske županije natapat će se 9700 hektara, najviše u RH

Punom parom gradi se sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška II. Područje na kojem će se proširiti ovaj sustav sastoji se od dva dijela - sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 hektara, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 hektara. Obuhvaća, dakle, područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška.

Spojit će se na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, natapajući se s vodom iz Drave. Upravo se postavljaju cijevi sustava. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Radovi su vrijedni 30,810.125 kuna.

ULAGANJE U POLJOPRIVREDU Napreduje gradnja četiri sustava navodnjavanja

– Stvaramo tako pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Sustav Kapinci – Vaška ove godine bilježi triput više korisnika nego 2020. Na sustavu Đolta je navodnjavano 180 od 200 hektara, a korisnike imamo i na sustavu Novi Gradac – Detkovac, otvorenom ove godine. Naši sustavi navodnjavanja, za koje smo dobili u stopostotnom iznosu europska sredstva, rezultirat će većim prinosima u poljoprivredi, ali i stopirati katastrofalne štete od suša. Imamo idealne uvjete uz Dravu pa zašto ne natapati polja kako za trenutačne tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva – rekao je župan Igor Andrović.

Prvi sustav navodnjavanja otvoren u VPŽ-u je Kapinci – Vaška, izgrađen 2017., a prostire se na 1260 hektara. Lani je pak otvoren sustav Đolta, a ove godine Novi Gradac – Detkovac. Moguće je njima natapati gotovo 2500 hektara. U budućnosti će se graditi i sustavi Lukač, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Kada sve zaživi, na području Virovitičko-podravske županije natapat će se 9700 hektara, najviše u RH.