Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Čak 71 posto gospodarstvenika ostvarilo je dobit u svom poslovanju

Raste broj poduzetnika i zaposlenih, pada nezaposlenost

storyeditor/2024-09-26/CB2A5020.jpg
Foto: Kristijan Toplak NA SVEČANOJ sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica, koja je održana na Višnjici, uručena su i priznanja najboljim gospodarstvenicima Virovitičko-podravske županije, Zlatne kune HGK. Svojim radom zaslužile su ih tvrtke Degal tehnika, Anka i Kramel
Prosječan broj zaposlenih u protekloj godini na području Virovitičko-podravske županije bio je 21.703, dok su u kolovozu ove godine izbrojena 22.654 zaposlena

Raste broj poduzetnika u Virovitičko-podravskoj županiji. Prema lanjskim podacima ukupno je 1330 poduzetnika na području ove županije, što je 11,6 posto više nego dvije godine prije, kada ih je bilo 1192. Osjetno je porastao i broj obrtnika na području Virovitičko-podravske županije. Trenutačno ih je 1556, odnosno 6,35 posto više nego u protekloj godini, ali i 14 posto više nego u 2022., kada ih je bilo 1368.

Niz pozitivnih pokazatelja prikazan je na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica koja je održana na Višnjici. Tom su prilikom uručena i priznanja najboljim gospodarstvenicima Virovitičko-podravske županije, Zlatne kune HGK, a njih su svojim radom izborile tvrtke Degal tehnika, Anka i Kramel.

Uz domaćina, predsjednika HGK ŽK Virovitica Zlatka Plešu, sjednici su nazočili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, predsjednik HOK-a Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić, dekan Veleučilišta u Virovitici Dejan Tubić, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, predstojnik HZZ-a Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk…

Pozitivne brojke

Kako raste broj poduzetnika, raste i broj zaposlenih radnika. Prosječan broj zaposlenih u protekloj godini na području Virovitičko-podravske županije bio je 21.703, dok su u kolovozu ove godine izbrojena 22.654 zaposlena. Istodobno, opada broj nezaposlenih – prošle ih je godine u prosjeku bilo 3958, dok je koncem kolovoza ove godine zabilježeno 10,6 posto manje nezaposlenih, konkretno 3538.

Zadovoljstvo pozitivnim podacima izrazio je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK ŽK Virovitica Zlatko Pleša.

– Brze promjene te rast i razvoj koji ne poznaju granice stvaraju vrlo dinamično i izazovno okruženje za naše gospodarstvo. I dalje prisutni poremećaji na tržištu pokazuju da samo oni spremni na promjene mogu biti uspješni te da će samo oni nadjačati sve poteškoće i ostvariti uspjeh, kako na našem, tako i na stranom tržištu. Zahvaljujući ustrajnosti, znanju i predanosti naših gospodarstvenika danas možemo govoriti o pozitivnim pokazateljima i dobrim poslovnim rezultatima u proteklom periodu. Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije bilježi rast u većini ključnih pokazatelja, a gospodarska aktivnost u stalnom je porastu. Prema posljednjim podacima, u prošloj godini gospodarstvo je ostvarilo prihode u vrijednosti 226,9 milijuna eura što je jedan od najvećih prihoda ostvarenih u posljednjih deset godina. Čak 71 posto naših gospodarstvenika ostvarilo je dobit u svom poslovanju i to je također podatak koji iz godine u godinu raste. Zahvaljujući ulaganju u turističke kapacitete i sadržaje bilježimo povećanje noćenja od 250 posto, što je zaista za svaku pohvalu, a ono što već tradicionalno karakterizira gospodarstvo naše županije jest pozitivna robna razmjena – rekao je Pleša.

Dobitnici Zlatne kune: "Ponosni smo na sve što radimo"

Goran Šarabok vratio se prije devet godina iz Njemačke. Isto ono što su do tada radili za njemačkog poslodavca, Šarabok i još nekolicina kolega počeli su raditi u svojoj Slatini. I za istog poslodavca. Nastala je tako tvrtka Anka.

– Radimo na prenamjeni vozila u luksuzna vozila za prijevoz konja. Oni koji sa svojim konjima putuju na turnire žele potpuni luksuz. Naša vozila imaju i dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu, spavaću sobu, sve ono što je potrebno za prijevoz konja, opreme i ljudi. Izvozimo gotovo sto posto, u Austriju, Njemačku, Švicarsku i Španjolsku – kazao je Šarabok.

Tomislav Denić direktor je tvrtke Degal tehnika.

– Ponosni smo na sve ono što radimo, nastojat ćemo se širiti i u budućnosti, a jedan od naših uspješnih projekata, uz sve građevinske i solarne projekte, je Skywalk, šetnica na Biokovu koja je postala nezaobilazno odredište posjetitelja iz cijelog svijeta – istaknuo je Denić.

– Startali smo u Poduzetničkom inkubatoru VPŽ-a prije sedam godina, a danas elektrotehniku i elektroinstalacije radimo po cijeloj Europi – ponosan je pak Petar Kramarić, direktor tvrtke Kramel.

Čestitke laureatima uputio je župan Igor Andrović, naglasivši kako će Virovitičko-podravska županija i dalje u svom proračunu izdvajati potrebna sredstva i raznim mjerama pomagati poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima i tako podržavati njihov rad.

– Lijepo je slušati o brojnim pozitivnim gospodarskim pokazateljima i biti na ovoj svečanoj sjednici koja u prvom planu gospodarsku pozornost daje najsvjetlijim primjerima gospodarstva naše županije, našim poduzetnicima i obrtnicima iza kojih stoji veliki trud i rad, kako njih, tako i njihovih djelatnika kroz cijelu godinu. Zasigurno da su ove nagrade veliko priznanje, ali i velik poticaj njima da drže ovaj kontinuitet. Vjerujem da je ova nagrada odličan pokazatelj i drugim poduzetnicima da prate njihov uspjeh. Jedan od današnjih laureata je i stanar našeg Poduzetničkog inkubatora VPŽ, onog u Pitomači, što je dokaz da su poduzetnički inkubatori doista bili pravi potez za podizanje rasta gospodarstva i zapošljavanja. Svim laureatima još jednom velike čestitke na nagradama do kojih ste došli zahvaljujući vašoj hrabrosti, trudu, radu i poduzetničkoj viziji te sposobnošću da prepoznajete prave prilike i nosite se uspješno sa svim izazovima u vašem poslovanju – poručio je župan Andrović.

Na domaćem i stranom tržištu

Što se laureata tiče, tvrtka Kramel iz Kladara najbolje je malo trgovačko društvo u Virovitičko-podravskoj županiji. Kramel se bavi elektroinstalaterskim radovima, montažom i održavanjem elektrosustava na svim poslovnim i stambenim objektima. Osnovan je 2017., u privatnom je vlasništvu, a broji više od 30 zaposlenih. Posluju na inozemnom i domaćem tržištu.

Anka iz Slatine slavila je u kategoriji najboljeg srednje trgovačko društvo. Otvorena je 2015. godine, kada je petero radnika, vrativši se iz Njemačke, startalo s proizvodnjom u jednoj hali. Danas broje 70 zaposlenih koji rade u pet hala, a završavaju upravo i šestu. Proizvode prikolice za konje i bave se prenamjenom kamiona za prijevoz konja. Više od 90 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu u Njemačku.

Degal tehnika najbolje je veliko trgovačko društvo. Osnovana je 2010., trenutačno zapošljava 68 djelatnika i prisutna je u tri segmenta na tržištu. Jedan je graditeljstvo s naglaskom na proizvodnju prenapregnutog betona (konstrukcija). Sudjelovali su u gradnji brojnih mostova, vijadukata, nadvožnjaka i sportskih dvorana, a najpoznatiji je među njima vidikovac na Biokovu, popularni Skywalk. Drugi segment je proizvodnja i obrada kamena, odnosno proizvodnja frakcija u vlastitom kamenolomu Oblićevac. Treći segment je instalacija fotonaponskih elektrana po principu "ključ u ruke". Do sada su na području Hrvatske instalirali nekoliko desetaka sunčanih elektrana ukupne snage više od 36 MWp. Trenutačno završavaju projekt gradnje neintegrirane sunčane elektrane na zemlji snage 11,75 MWp na području grada Slatine.

Sukladno odluci koprivničko-križevačkog župana, ove godine dodijelit će se ukupno 120 stipendija Objavljen natječaj za stipendiranje Studentske stipendije povećane na 200 € mjesečno Ravnateljica ustanove prim. Marina Payerl-Pal i Tomislav Trtanj iz tvrtke Svijet solara potpisali su ugovor o izvođenju radova Solarna energija Na zgradu ZJZ-a postavit će se paneli storyeditor/2024-09-27/VRTIC-2.jpg Do sada su izvršeni radovi u vrijednosti od 163.665,82 eura Gradnja novog Gradskog vrtića u Bjelovaru ide prema planu