Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Do sada su izvršeni radovi u vrijednosti od 163.665,82 eura

Gradnja novog Gradskog vrtića u Bjelovaru ide prema planu

storyeditor/2024-09-27/VRTIC-2.jpg
1/3
Foto: Bjelovar PROJEKT gradnje vrtića uključuje kapacitet za četiri skupine djece, od čega su dvije vrtićke i dvije jasličke
Ključan je ovo korak prema povećanju kapaciteta vrtića i smanjenju liste čekanja za smještaj djece, a s tim se problemom Bjelovar već dulje suočava. Objekt će moći primiti 64 mališana, a treba biti završen do rujna 2025.

Grad Bjelovar je u fazi gradnje još jednog važnog objekta od velikog značaja za svoju zajednicu – novog Gradskog vrtića u Ulici Viktora Bubnja. Ovaj projekt predstavlja ključan korak prema povećanju kapaciteta vrtića i smanjenju liste čekanja za smještaj djece, a s tim se problemom Bjelovar već dulje suočava. Do sada su izvršeni radovi u vrijednosti od 163.665,82 eura od ukupno oko 2 milijuna eura, koliko je ugovoreno za cijelu gradnju. Plan je da objekt, koji će moći primiti 64 mališana, bude završen do rujna 2025. godine.

Vrtić za budućnost

Projekt gradnje vrtića uključuje kapacitet za četiri skupine djece, od čega su dvije vrtićke i dvije jasličke. Ukupno će biti smješteno 64 djece, što će znatno rasteretiti trenutno stanje u gradu i osigurati kvalitetan i siguran prostor za odrastanje najmlađih sugrađana. Gradnja vrtića sufinancirana je s 650 tisuća eura putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, što pokazuje da su gradske vlasti iskoristile mogućnosti koje pružaju europski fondovi i nacionalni programi za unapređenje lokalne infrastrukture. Gradonačelnik Dario Hrebak naglasio je važnost ovog projekta za budućnost grada, ističući da se nakon više od 40 godina pauze u gradnji vrtića u Bjelovaru sada konačno rješava problem nedostatka kapaciteta za smještaj djece.

Prilikom obilaska gradilišta, gradonačelnik Dario Hrebak potvrdio je da radovi napreduju prema planu i da se očekuje završetak gradnje u ljeto 2025. godine.

PRI OBILASKU gradilišta gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak potvrdio je da radovi napreduju prema planu
Foto: Bjelovar PRI OBILASKU gradilišta gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak potvrdio je da radovi napreduju prema planu

– Radovi idu punim intenzitetom. Na početku je to išlo malo sporije, a sada stvarno ide jako dobro te smo u kontaktu s izvođačem radova – kazao je Hrebak. Također je istaknuo da vrtići nisu samo skupi, već i kompleksni objekti za gradnju, što se vidi po dugom razdoblju u kojem Bjelovar nije dobio novi vrtić. No u posljednjih nekoliko godina grad je napravio znatne korake.

– Nakon više od 40 godina napravili smo jedan vrtić u Gudovcu, sada radimo ovaj te bi za mjesec i pol trebala biti pokrenuta javna nabava izvođača radova za dva nova vrtića. To su lokacija u Frankopanskoj i u domu Stjepana Radića – pojasnio je gradonačelnik.

Planirana gradnja ovih novih vrtića mogla bi značiti da nijedno dijete u Bjelovaru neće ostati bez mjesta u vrtiću, što je dugoročni cilj gradske uprave. Ipak, Hrebak je svjestan da će, bude li grad rastao, biti potrebno sagraditi još vrtića.

Glavni nadzorni inženjer Mladen Carek potvrdio je da se radovi odvijaju prema planu, a u nekim aspektima čak i brže nego što je to prvotno bilo predviđeno.

– Izvođač radova došao je do druge faze betoniranja stropne ploče. Radovi su uzeli maha I teku dobro, čak i bolje od terminskog plana – izjavio je Carek. Očekuje se da će kroz mjesec dana biti završena stropna ploča prvog kata, čime će se stvoriti uvjeti za rad i tijekom zimskih mjeseci. Ova faza projekta ključna je jer omogućava nastavak radova i u nepovoljnijim vremenskim uvjetima, što doprinosi održavanju zadanih rokova.

– Rokovi bi trebali biti ispoštovani. Nema nikakvih problema na gradilištu – dodao je Carek i otklonio svaku sumnju u eventualne zastoje.

Dugoročne koristi za grad

Gradnja vrtića u Ulici Viktora Bubnja samo je dio šire strategije razvoja predškolske infrastrukture u Bjelovaru. Gradonačelnik Hrebak ističe da je cilj osigurati dovoljno kapaciteta kako bi sva djeca imala mogućnost upisa u vrtić. To je od iznimne važnosti za poticanje demografskog rasta i osiguranje boljih uvjeta za mlade obitelji koje odluče ostati u Bjelovaru.

Uz već sagrađeni vrtić u Gudovcu te planove za dva nova vrtića, Bjelovar je primjer sredine koja aktivno radi na poboljšanju uvjeta za najmlađe. Ovakvi projekti ne samo da rješavaju aktualne probleme s kapacitetima, već stvaraju i dugoročne uvjete za bolji život obitelji. Razvojem predškolske infrastrukture, grad potiče ostanak mladih obitelji, a time doprinosi i dugoročnom demografskom rastu i stabilnosti.

Projekt gradnje novog vrtića u Ulici Viktora Bubnja važan je iskorak u rješavanju problema s kapacitetima u Bjelovaru, a njegovim otvaranje koje se očekuju u rujnu 2025. priliku za kvalitetan predškolski odgoj dobit će 64 djece. Ovo je tek jedan od koraka u širem planu proširenja predškolske infrastrukture u gradu, a planirana gradnja još dva vrtića dodatno će osigurati da nijedno dijete ne ostane bez mjesta u vrtiću. Grad Bjelovar pod vodstvom gradonačelnika Hrebaka pokazuje odlučnost u rješavanju ovog problema, što je od vitalne važnosti za budućnost grada i njegovih stanovnika.

storyeditor/2024-09-26/potpore04.jpg Dodijeljene potpore za 122 korisnika "Želimo pružiti priliku mladima za usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje" storyeditor/2024-09-27/zupanijska-skupstina-240924-4.jpg Župan Nikola Dobroslavić najavio je skoro rješavanje pitanja brze ceste do Zračne luke Dubrovačko-neretvanska županija među tri najuspješnije u RH storyeditor/2024-09-30/srednja-strukovna-skola-samobor.jpg Jednokratna naknada za kupnju udžbenika srednjoškolcima Za udžbenike i obrazovni materijal 200 eura