Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Župan Nikola Dobroslavić najavio je skoro rješavanje pitanja brze ceste do Zračne luke

Dubrovačko-neretvanska županija među tri najuspješnije u RH

storyeditor/2024-09-27/zupanijska-skupstina-240924-4.jpg
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija VELIKI PROJEKTI sufinancirani su iz državnog proračuna ili većinom iz fondova EU, a Županija ima čak 58 tzv. malih projekata
Županijska skupština usvojila je izvješće o radu župana za prvu polovicu 2024. godine, a on je istaknuo da je županija među najboljim korisnicima europskih fondova za financiranje mnogobrojnih projekata

Na sjednici Županijske skupština Dubrovačko-neretvanske županije prihvaćeno je izvješće o radu župana za prvu polovicu godine. Župan Nikola Dobroslavić u obrazloženju svog izvješća o radu za prvo polugodište 2024. godine istaknuo je kako je DNŽ među tri najuspješnije županije u Hrvatskoj.

– Mi smo u tu utrku ušli s jednom četvrtinom teritorija razorenim u ratu, a pogledajte gdje smo danas. Još uvijek smo jedni od najboljih korisnika fondova EU. Svi naši veliki projekti sufinancirani su iz državnog proračuna ili većinom iz fondova EU. Imamo čak 58 tzv. malih projekata. To su projekti naših Upravnih odjela, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Lučkih uprava, svih institucija. Među najboljim županijama smo u korištenju pomorskog dobra, imamo 290 koncesija na pomorskom dobru. Izrazito smo turistička županija i tu smo također u vrhu, što je zasluga naših djelatnika u turizmu, a mi doprinosimo koliko možemo. Što se tiče prometa, zahvalni smo Vladi RH što je osigurala financije za sve naše projekte – rekao je župan Dobroslavić i dodao da dionica autoceste od čvora Metković do Osojnika ima riješeno financiranje i najavio kako će riješiti i pitanje brze ceste do Zračne luke Ruđera Boškovića.

Obrazovanje i zdravstvo

– U obrazovanju također radimo puno. Nova zgrada OŠ Cavtat ide u realizaciju, a radimo i na projektima OŠ don Mihovil Pavlinović, na školama u Pločama i Veloj Luci itd. U svim školama čiji je osnivač DNŽ radimo na mogućnosti realizacije cjelodnevne nastave, na dobrom smo putu. Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu praktički je završen, čekamo uporabnu dozvolu – napomenuo je župan.

Što se tiče zdravstva, istaknuo je projekt Specijalne bolnice Kalos.

– Naravno, zadovoljni smo što je Opća bolnica Dubrovnik dobila financiranje za svoj projekt energetske obnove, bez obzira na to što više nismo formalni osnivači – rekao je župan Dobroslavić.

Govoreći o ulaganjima u poljoprivredi, istaknuo je projekte navodnjavanja Koševo – Vrbovci i polje Čara, kao i branu na Neretvi, a dodao je da DNŽ sudjeluje i u projektu komasacije Konavoskog polja. Spomenuo je i pozitivan primjer uspostavljanja Pokušališta za agrume i Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Ugroza od 'srpskog sveta'

– Uvijek smo na braniku zaštite interesa naše županije i RH od ugroza velikosrpskog projekta tzv. 'srpskog sveta', odnosno od svojatanja naših književnika i znanstvenika kao preduvjeta za pokušaj teritorijalnog posezanja. To nema nikakve šanse, naravno, ali pripravni smo na svaki mogući odgovor. U skladu s konvencijom ESPOO pobunili smo se protiv lokacije gradnje ZL Trebinje jer predstavlja ugrozu za rijeku Omblu, a usprkos činjenici da je ukinuta građevinska dozvola za HE Dabar mi i dalje pomno pratimo projekt 'Gornji horizonti' u BiH kako ne bi ugrozio Neretvu. Usprotivili smo se i istraživanju ugljikovodika u teritorijalnom moru Crne Gore ako postoji ikakva mogućnost ugrožavanja naše obale – zaključio je Dobroslavić.

storyeditor/2024-09-30/Svecani_prijem_VZG.jpg Akciji se odazvalo 27 vatrogasaca, ali i susjedi Javna priznanja za nesebičnu pomoć pri padu Cessne storyeditor/2024-09-27/PXL_250924_121207478.jpg Županija prepoznala potencijale sveučilišta za razvoj ovog dijela Hrvatske Novi studijski programi i poboljšanje postojećih za ostanak mladih Sukladno odluci koprivničko-križevačkog župana, ove godine dodijelit će se ukupno 120 stipendija Objavljen natječaj za stipendiranje Studentske stipendije povećane na 200 € mjesečno