Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Izložba u Gradskom muzeju

Razgledajte krivotvorine Picassa, Dalíja...

1/16
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
“Ljepota lažnog sjaja” izložba je zbirke zagrebačkog Muzeja policije, a izloženo je 50 krivotvorenih umjetnina

U požeškom Gradskom muzeju otvorena je izložba “Ljepota lažnog sjaja” iz zbirke zagrebačkog Muzeja policije. Izloženo je 50 krivotvorenih umjetnina, uglavnom ulja na platnu i skulptura. Izložba na jednom mjestu okuplja i predstavlja krivotvorine umjetničkih djela velikana hrvatske i svjetske likovne umjetnosti poputg Ede Murtića, Zlatka Price, Salvadora Dalíja, Pabla Picassa, Pierre-Augustea Renoira i drugih, a bit će otvorena do 21. prosinca. Cilj izložbe je educirati građane o tome na što trebaju pripaziti kod kupovine umjetnina kako bi se spriječio takav oblik kriminaliteta.

IZ ORMARA PREDAKA U muzeju Slavonije razgledajte neobičnu modu rokokoa i secesije

– Nema poznatog hrvatskog autora koji se ne nalazi u našoj zbirci. Svaka umjetnina mora imati certifikat, odnosno dokument, bez njega je ne kupujte – poručila je Helena Biočić, autorica izložbe i voditeljica Muzeja policije.

U društvu poklonika umjetnosti i brojnih predstavnika policije, gostima i posjetiteljima događaja dobrodošlicu je izrazio gradonačelnik Požege Darko Puljašić, ističući sa zadovoljstvom činjenicu kako je Požega po sigurnosti treći grad u Hrvatskoj.

– Sa sigurnošću mogu reći kako nemam problema s krivotvorinama, jer na mojim su zidovima samo požeški umjetnici, ali i kako je, s obzirom na broj prisutnih predstavnika policije, ovo najsigurnija izložba u gradu. Ovo je još jedan od dokaza dobre suradnje lokalne samouprave i ministarstva unutarnjih poslova te potvrda da se kriminal ne isplati – rekao je gradonačelnik Puljašić.