Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Popovača

Rekordni proračun Popovače u 2022., a i ove godine sličan trend

Izvješće je obrazložio gradonačelnik Josip Mišković
1/2
Foto: Grad Popovača
Ostvarenje tekućih prihoda i primitaka gradskog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine iznosi 65,9 milijuna kuna

Gradski vijećnici na 23. su radnoj sjednici većinom glasova usvojili izvješće o izvršenju proračuna za 2022. godinu. Ostvarenje tekućih prihoda i primitaka gradskog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine iznosi 65,9 milijuna kuna.

Doprinos gospodarstva

– U odnosu na prethodnu, 2021. godinu ukupni prihodi i primici veći su 6,22%, a ostvareni su sa 62% od planiranih prihoda i primitaka. Manja ostvarenost prihoda rezultat je izostanka planiranih pomoći iz nacionalnih i EU sredstava. Prihodi od poreza u odnosu na prethodnu godinu porasli su 19%, a prihodi od imovine u ukupnom iznosu od 26,3 milijuna kuna, koji se najvećim dijelom odnose na rudnu rentu, u odnosu na 2021. bili su veći čak 59% – istaknuo je obrazlažući izvješće gradonačelnik Josip Mišković zaključivši kako ovo izvršenje potvrđuje napredak i razvoj grada Popovače.

– Ovo je do sada najveći proračun i mislim da je to prije svega zasluga aktivnosti i rada gospodarstva te građana Popovače koji stvaranjem dobiti pridonose boljem i kvalitetnijem proračunu – naglasio je gradonačelnik te dodao kako se, što se tiče rashodovne strane koja je realizirana u iznosu od 66,6 milijuna kuna, najveći dio odvaja za komunalni sustav i dječji vrtić, a potom i na prostorno uređenje i društvene djelatnosti.

Većinom glasova usvojene su i točke vezane za izvješće o izvršenju proračuna, izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2022. godinu, izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture za 2022. godinu te odluka o pokriću manjka iz 2022. godine. Program građenja komunalne infrastrukture koji obuhvaća gradnju nerazvrstanih cesta, javnih površina, javne rasvjete te građenja groblja prošle je godine realiziran u iznosu od 11,8 milijuna kuna, dok je kroz Program održavanja izdvojen 9,1 milijun kuna.

Poslovali pozitivno

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno usvojili financijsko izvješće i izvješće o radu Eko Moslavine d. o. o. za 2022. godinu, koje je prezentirao predstavnik te tvrtke Vjekoslav Hanjilec. Kako je naglasio, unatoč tome što je uslugu zbrinjavanja otpada na području grada Popovače preuzelo gradsko poduzeće Komunalni servisi d. o. o., čime je Eko Moslavina uskraćena za 30% korisnika, tvrtka je tijekom 2022. godine poslovala pozitivno.

Za potrebe usklađenja sa stvarnim stanjem na terenu i rješavanja imovinskopravnih odnosa te izgradnje komunalne infrastrukture vijećnici su usvojili i odluke o proglašenju statusa nerazvrstanih cesta za dio Vinogradske ulice u Gornjoj Gračenici, dio Ulice Garićkih Pavlina u Popovači, dio Manceove ulice u Voloderu, dio Moslavačke ulice u Voloderu te Voćarsku ulicu u Popovači.

Gradonačelnik Josip Mišković govorio je o razvojnim projektima i planovima za iduće razdoblje te posebno istaknuo 4,5 milijuna kuna vrijednu spojnu cestu od Kolodvorske do Sisačke ulice Obilježen je Dan grada Popovače i blagdan sv. Alojzija Gonzage Dubrovačko-neretvanska županija REBALANS PRORAČUNA Županijski proračun povećan za 6,8 milijuna eura Budući da je to najveća sala na području grada, njezino je uređenje itekako potrebno – pojasnio je gradonačelnik Josip Mišković Popovača Grad Popovača ulaže u obnovu i uređenje pučkih domova